START-UP: ПОШУК ШЛЯХІВ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Byba, Volodymyr Vasylovych; Vasiuta, Viktoriia Borysivna; Miniailenko, Inna Valentynivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Стаття присвячена дослідженню шляхів інвестиційного забезпечення малого бізнесу як рушійної сили економіки. Узагальнення зарубіжного досвіду дозволило визначити головною умовою розвитку малого бізнесу впровадження стартапів. На сьогоднішній день реалізація стартапів це майбутнє ефективної економіки. Постановка проблеми. Успішно розроблений та сформований інструментарій оцінки вартості стартапів є складовою фінансового успіху їх реалізації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у розвиток стартапів, становлення їх на ринках, дослідженні економічних інструментів для підвищення рентабельності та залучення інвестицій зробили відомі зарубіжні вчені: Г. Кавасакі, М. Нейджер, Д. Вумек, Дж. Лайкер, Б. Фелд та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час недостатньо наукових праць висвітлюють економічні показники ефективності впровадження стартапів. Потребують додаткового дослідження формування інструментів покращення фінансової успішності нових проектів малих підприємств. Постановка завдання. Визначення системи економічних показників ефективного розвитку стартапів та апробація інструментарію витрат на їх ідентифікацію та моніторинг. Виклад основного матеріалу. Проаналізовано методи оцінювання проектів запуску попередньо введенних інвестицій. Апробовано розрахунок інвестиційної вартості компанії та способу повернення венчурного капіталу через кінцеву вартість. Визначено оптимальний спосіб оцінки індексу вартості запуску стартапів на основі середнього індексу вартості стартапа та з урахуванням сегменту. Для врахування витрат реалізації стартапу доцільно використати теорію розв’язання винахідницьких задач «Lean production», яка дозволить побудувати ефективну систему управління сукупними витратами та подальший контроль за їх динамікою. Висновки. Результатом впровадження ефективних стартапів є активізація інвестиційної та інноваційної діяльності, розвиток малого підприємництва, вирішення соціальних завдань.