САНАТОРНО-КУРОРТНІ І ОЗДОРОВЧІ ЗАКЛАДИ В УКРАЇНІ: ВИДОВА ХАРАКТЕРИСТИКА, РЕГІОНАЛЬНА СПЕЦИФІКА ТА ДИНАМІКА РОЗВИТКУ - Karyy, Oleh Igorovych; Нalkiv Lіubov Ivanivna; Halaz, Lina Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Проблема збереження здоров’я людини в сучасних умовах набуває все більшої актуальності. Стрижневу роль у її вирішенні відіграють заклади санаторно-курортного типу. Це зумовлюєє необхідність розширення спектру досліджень вказаних суб’єктів господарювання. Постановка проблеми. Привертання уваги суспільства та науковців до специфіки діяльності закладів санаторно-курортної сфери дозволить сфокусувати погляд на проблемах, подолання яких забезпечуватиме зменшення втрат людського капіталу. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вагомий внесок у дослідження санаторно-курортної справи в Україні зробили такі відомі науковці як А. Мазаракі, Н. Ведмідь, В. Гуменюк, та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На фоні значного кола наукових розвідок вітчизняної санаторно-курортної сфери, потреба в нових дослідженнях залишається високою, оскільки, по-перше, окремі аспекти регіонального виміру випали із поля зору науковців, по-друге, вимагає поглиблення теоретичний базис структуризації вказаних суб’єктів. Постановка завдання. Виходячи з мети роботи, визначені наступні завдання: узагальнити типологію суб’єктів продукування санаторно-курортних і оздоровчих послуг; провести інтегральне оцінювання діяльності санаторно-курортних і оздоровчих закладів у регіонах України; дослідити динаміку санаторно-курортних і оздоровчих закладів України. Виклад основного матеріалу. У статті узагальнено підходи до виокремлення типів суб’єктів санаторно-курортної сфери, сформовано та апробовано систему показників для інтегрального оцінювання їх діяльності. Проаналізовано динаміку мережі санаторно-курортних і оздоровчих закладів за період 2001-2016 рр. Висновки. Санаторно-курортні та оздоровчі заклади є важливим елементом забезпечення збереження та розвитку людського потенціалу. Підходи суспільних інституцій до типології цих закладів різняться. Регіональні ринки послуг санаторно-курортної сфери розвиваються диспропорційно, а мережа закладів тенденційно скорочується.