ПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЯК ІМПЕРАТИВ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ІНТЕГРАЦІЇ В СИСТЕМУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТРАНСФЕРУ ЗНАНЬ: ДОСВІД УКРАЇНИ - Novikova, Iryna Eduardivna; Huiyu, Zhou; Bedyuh, Alexander Radiiovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Важливим напрямком діяльності сучасних університетів є розвиток наукоємного підприємництва, яке у контексті формування інноваційно-інвестиційної моделі економіки та реалізації стратегії євроінтеграції актуалізується й в Україні. Постановка проблеми. Інтеграція української освіти та науки у європейський трансфер знань набуває обертів, однак у нашій країні наукоємний бізнес популярністю не користується. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вагомий внесок у розвиток теорії «підприємницького університету» зробили Г. Іцковіц, Б. Кларк, Дж. Крісман, Й. Рьопке, Г. Дмитриев, О. Романовський, Ш. Слотер, П. Шульт та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Невизначеними є роль та шляхи формування підприємницького університету в Україні. Постановка завдання. Метою статті є дослідження можливостей формування підприємницьких університетів в Україні. Виклад основного матеріалу. Показано трансформацію науково-освітньої сфери в Україні в умовах дії ринкових відносин та розвитку міжнародного співробітництва. Виокремлено основні досягнення та прорахунки українських університетів на шляху становлення академічного підприємництва та надано рекомендації відносно усунення складнощів євроінтеграції знань. Висновки. Євроінтеграційна політика в освітньо-науковій сфері України супроводжується інституційними змінами, які стали каталізаторами сутнісної трансформації університетів зумовивши підприємни-цький рух. Однак невідповідності, ризики та прорахунки гальмують його.