ПІДХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОСТІ РИНКУ ПРАЦІ ЗАВДЯКИ УСУНЕННЮ ФАКТОРІВ ВІДТОРГНЕННЯ - Druzhynina, Viktoriia Valeriivna; Likhonosova, Ganna Serhiivna; Davidyuk, Lyudmila Petrivna (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. У суспільстві постійно відбувається процес відторгнення певних видів взаємовідносин, які вимагають формування нових інструментів забезпечення балансування елементів ринкових відносин. Постановка проблеми. Визначальним фактором процесу розвитку є прогрес на принципах соціального партнерства та нівелювання процесів відторгнення ринкових механізмів. Виникає необхідність визначити підходи щодо узгодження інтересів учасників ринку праці із забезпеченням іх прогнозного балансування. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Публікації таких авторів як І. Горленко, Л. Руденко, В. Золотарьова доводять необхідність усунення дисбалансу на рику праці; проте Кузьмінов Я. І. першочерговим завданням підкреслює виявлення ступеня впливу факторів відторгнення на носія трудових відносин. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Наразі не всі сучасні методики можуть бути використані щодо забезпечення збалансованості ринку праці з урахуванням дії факторів відторгнення. Постановка завдання. Розробка підходів до забезпечення збалансованості ринку праці за умов проявів факторів відторгнення, що дає змогу здійснювати моніторинг прояву факторів відторгнення та завдяки їх усуненню вирівнювати диспропорцій між попитом та пропозицією робочої сили. Виклад основного матеріалу. У статті емпірично встановлено важливі чинники стосовно поточного попиту, поточної пропозиції та задоволеного поточного попиту. Кризовий стан ринку праці пояснюється девальвацією трудових цінностей, труд не виконує покладених на нього функцій, що виражається в загостренні проявів феномену відторгнення. Запропоновано систему критеріїв, використання яких дозволяє послідовно визначити домінанти зовнішнього впливу на функціонування сукупного ринку праці. Висновки. В ході дослідження доведено, що усунення негативного впливу факторів відторгнення здатне збалансувати ринок праці, вивести його на новітній етап розвитку та забезпечити сталий соціально-економічний розвиток місцевих громад.