РОЗВИТОК СФЕРИ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ТА ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТИ - Pawliszczy, Dariusz Oles; Kurmaiev, Petro Yuriiovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. ХХІ століття є епохою докорінних трансформацій суспільних й, зокрема, економічних відносин. Їх рушійною силою є знання. Створення нових знань відбувається у результаті обміну інформацією між суб’єктами даного процесу. Важливим елементом системи продукування та трансферу нових знань являються освітні заклади, зокрема, вищої освіти. Постановка проблеми. Якісні характеристики функціонування вищої освіти суттєво залежать від ступеня ефективності системи управління, яка включає організаційну та фінансову компоненти. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання підвищення ефективності функціонування сфери вищої освіти розглядаються у наукових працях вчених: С. Слаутера, П. Темпла, Д. Тілейка. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проблематика формування організаційно-фінансових передумов розвитку вітчизняної сфери вищої освіти потребує додаткового дослідження. Постановка завдання. Метою статті є аналіз функціонування сфери вищої освіти в Україні та формування пропозицій щодо покращення її організаційного та фінансового забезпечення. Виклад основного матеріалу. Проаналізовано сучасну ситуацію в системі вищої освіти України в контексті показників контингенту студентів, обсягів фінансування. Обгрунтовано пропозиції, реалізація яких спрямована на покращення фінансового стану закладів вищої освіти та створення передумов збільшення контингенту студентів. Висновки. Розвиток вітчизняної сфери вищої освіти є одним із пріоритетів національної економічної політики. Формування сприятливих передумов функціонування сфери вищої освіти України забезпечить фінансовий, соціальний та репутаційний ефекти.