МEТOДИЧНИЙ IНCТPУМEНТAPIЙ OЦIНКИ ВЗAЄМOВПЛИВУ CИCТEМИ ВИЩOЇ OCВIТИ ТA IНФOPМAЦIЙНOЇ EКOНOМIКИ - Djakona, Antonina; Kholіavko Natalia; Savchuk, Dmytro (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Актуальною тенденцією розвитку національної економіки є становлення інформаційної економіки, для якої характерна визначальна роль інформації у процесах виробництва, обміну, розподілу, споживання суспільних благ і ефективне функціонування якої забезпечують сектори, спроможні до генерації знань, високоякісних наукових продуктів та продуктивного використання інформаційних ресурсів. Постановка проблеми. Взаємовплив вищої освіти та інформаційної економіки проявляється в наявності кореляції між темпами розвитку інформаційної економіки та розвиненістю партнерства бізнесу й університетів, зокрема у сферах підготовки кадрів і науково-дослідної діяльності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретико-методологічну базу дослідження становлять праці Д. Белла, З. Бжезинського, Ж. Бодрійяра, В. Іноземцева, М. Кастельса, Й. Масуда, Ф. Махлупа, М. Пората; Т. Боголіб, В. Гєйця, С. Гринкевич, М. Згуровського, О. Іляш, Г. Іцковіца, І. Каленюк, С. Кристиневича, І. Малик, Р. Толстякова, Л. Федулової, А. Чухна та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Залишаються відкритими питання удосконалення методичного інструментарію оцінювання компонент інформаційної економіки та аналізу впливу вищої освіти на процеси її розвитку. Постановка завдання: розробка й апробація комплексного методичного підходу до оцінювання розвитку освітньої, інноваційної, дослідницької компонент інформаційної економіки. Виклад основного матеріалу. Запропоновано методичний підхід до оцінки розвитку інформаційної економіки у тривимірному просторі ознак, згрупованих у межах освітньої, дослідницької та інноваційної компонент. Сконструйовано структуру комплексного інтегрального показника; проведено кластерний аналіз регіонів України за рівнями розвитку компонент інформаційної економіки. Висновки. Конкретизовано заходи державного регулюючого впливу, структуровані відповідно до темпів розвитку структурних компонент інформаційної економіки.