Категоріальний простір обґрунтування сутності цифрової економіки - Котелевець, Дмитро (Науковий вісник Полісся, 2022)
Становлення цифрової економіки є однією із головних тенденцій глобального розвитку, що протягом останніх років набуває значної актуальності в Україні. Інноваційні інформаційні технології проникли практично в усі сфери господарської діяльності людини, змінивши принципи роботи економічних суб’єктів, комунікацію між ними, а також створивши низку новітніх товарів і послуг. Наразі в науковій літературі та в експертному середовищі відсутнє єдине погоджене визначення цифрової економіки; так само існують певні розбіжності в термінологічному апараті різних науковців і фахівців. Нині розвиток цифрової економіки відбувається в широкому колі економічних категорій, що потребують ретельного вивчення та ідентифікації зв’язків між ними. У статті проаналізовано сукупність понять, що формують категоріальний простір дослідження цифрової економіки. Авторами розмежовано терміни «дані», «інформація» та «інформаційний ресурси»: детально розглянуто сутність інформаційної системи; окрему увагу приділено визначенню знань та інтелекту в контексті розвитку цифрової економіки. Проведений аналіз останніх досліджень і публікацій дозволив розкрити зміст і роль інформаційних технологій в цифровій економіці. У статті розглянуто основні підходи до трактування цифрової трансформації та цифрового підприємства. У ході проведення дослідження авторами використано методи контент-аналізу, монографічний метод, метод наукового абстрагування і систематизації. У статті показано логічний взаємозв’язок термінів у ланцюжку «дані – інформація – інформаційні ресурси – знання та інтелект – інформаційна система – інформаційні технології – цифрова трансформація – цифрові підприємства – цифрова економіка». Перспективами подальших досліджень визначено вивчення і аналіз наукових підходів до трактування сутності цифрової економіки, а також її ключових особливостей.