Науково-теоретичні аспекти циклічності розвитку економіки - Газуда, Михайло; Газуда, Леся; Алмашій, Яніна (Науковий вісник Полісся, 2023)
Стаття присвячена дослідженню наукових підходів до розуміння сутнісних особ-ливостей циклічності розвитку економічної системи. Розглянуто окремі підходи до наукового трактування циклічності розвитку економіки, особливостей прояву еконо-мічних циклів і кризових явищ в межах економічних систем на різних рівнях, зокрема мікро-, мезо- й макрорівні. Обґрунтовано наукові аспекти сутнісного розуміння еконо-мічних циклів, циклічних коливань у їх взаємозумовленості між явищами і подіями еко-номічного характеру, циклічними й нециклічними факторами впливу на формування ринкової кон’юнктури. Відмічено роль науково-технічного прогресу й інноваційних впроваджень, які формують синергічний ефект забезпечення економічного розвитку. У процесі наукового пошуку виявлено окремі закономірності еволюційного характеру, що проявляються в інтервальних періодах економічних циклів і супроводжуються як розвитком і процвітанням економіки країни, так і спадними і кризовими тенденціями.