Управління змінами: порівняння східних та західних теорій менеджменту - Повна, Світлана; Шабардін, Дмитро (Науковий вісник Полісся, 2024)
У статті зроблено порівняння західних та східних теорій управління змінами. Визначено, що при розгляді західних теорій управління змінами основна увага приділяється страху впровадження змін та подоланню опору змінам. Східні теорії менеджменту орієнтовані на постійне запровадження невеликих удосконалень, що стає повсякденною діяльністю. При порівнянні принципів управління змінами у західних та східних теоріях менеджменту виявлено, що східні теорії управління багато уваги приділяють самоменеджменту та вдосконаленню людей та запевняють, що робота з управління змінами має викликати захоплення та ентузіазм. Також у командну роботу щодо розробки та впровадження удосконалень залучаються абсолютно всі без винятку, увага направляється на гарні відносини в колективі.