Механізм функціонування кредитно-дефолтного СВОПу - Грубляк, Оксана; Жаворонок, Артур (Науковий вісник Полісся, 2024)
Метою статті є визначення напрямів використання кредитно-дефолтного свопу для ефективного перерозподілу кредитного ризику. Кредитно-де- фолтні свопи (CDS) є одним із найпоширеніших видів кредитних деривативів. У цій статті надається коротка історія ринку CDS та обговорюються його основні характеристики. Після опису базового механізму функціонування CDS представлено підхід до оцінки існуючих позицій CDS на ринку. Показано, що основними видами кредитнодефолтних свопів є Single-name (іменний) CDS, Index (індексні) CDS, Non-index (інші неіндексні) CDS. Проаналізовано динаміку вартості кредитно-дефолтних свопів на глобальному фінансовому ринку. Кредитно-дефолтні свопи в поєднанні з фінансовими продуктами, забезпеченими активами активно торгувалися в роки, що передували світовій фінансовій кризі. Дослідження підкреслює, що глобальна фінансова криза 2008 року допомогла сформувати поточну практику на ринку CDS.