Ризики страхових компаній у сучасних умовах - Панченко, Олена; Глазков, Андрій; Корнієць, Юрій (Науковий вісник Полісся, 2024)
У статті розкрито систему ризиків, які супроводжують діяльність страхових компаній у сучасних умовах та надається їх характеристика. Серед найважливіших виділяються такі як ризик непередбачених збитків, операційний ризик. ризик ліквідності, ризик регуляторних змін, зміни в законодавстві, макроекономічні ризики, конкурентний ризик, інвестиційний ризик, репутаційний ризик. З огляду на ці ризики, страхові компанії в Україні повинні активно управляти своїми ризиками та адаптуватися до змінюваного середовища для забезпечення своєї фінансової безпеки та стабільності. Визначається, що на сучасному етапі страховим компаніям необхідно особливо враховувати вплив воєнних дій на страховий ринок, суттєві зміни у страховому законодавстві, а також необхідність впровадження цифрових технологій та штучного інтелекту у страхування, що змінює способи взаємодії зі споживачами страхових послуг. При цьому необхідно враховувати, що одні й ті самі чинники впливають на появу різних ризиків, чим посилюють їх вплив.