Динаміка суспільного інтересу у сфері протидії фінансовим шахрайствам у контексті забезпечення фінансової безпеки - Решетняк, Ярослав; Валаш, Олег (Науковий вісник Полісся, 2024)
У статті проаналізовано тенденції у динаміці суспільного інтересу до питань протидії фінансовим шахрайствам у контексті забезпечення фінансової безпеки. Методологія ґрунтується на використанні вебінструменту Google Trends та піковому підході з використанням Google Trends Scale. За допомогою лінійних діаграм Google Trends здійснено трендовий аналіз за ключовими словами «фінансові шахрайства» та «фінансова безпека», в обох мовах (українська та англійська). Ключовими параметрами аналізу визначено: 1) часові рамки: з червня 2019 року по березень 2024 року; 2) межі: Україна та Увесь світ; 3) оцінка: три рівні інтересу за шкалою GT (низький (0-30 балів), середній (31-70 балів) та найвищий (71-100)). Аналіз динаміки суспільного інтересу показав, що зацікавленість в терміні "фінансова безпека" значно вища, ніж у понятті "фінансові шахрайства". Виявлено спільні піки зростання та спадання у запитах. Зокрема, значне зростання інтересу до обох понять у березні 2022 року – пов’язано з початком війни в Україні. Спільні спади інтересу в грудні 2019, 2020, 2021 та 2022 років – можуть бути пояснені святковим періодом. Результати дослідження демонструють критичну важливість вивчення фінансового шахрайства та фінансової безпеки у їх взаємозв’язку для покращення превентивних заходів та стратегій захисту під час кризових ситуацій.