Оцінка та напрями вдосконалення соціальної політики на підприємствах - Махмудов, Ханлар; Чухліб, Ростислав (Науковий вісник Полісся, 2024)
У статті здійснено оцінювання формування соціальної політики на підприємствах, обґрунтовано її вагому роль у наданні соціального захисту персоналу, забезпеченні належного рівня якості трудового життя працівникам, доведено існування прямого зв’язку між якісним наданням соціальних послуг та підвищенням продуктивності праці. Охарактеризовано принципи, функції та види соціальної політики. Досліджено основні фактори, що впливають на формування соціальної політики на підприємствах. З’ясовано, що нестабільний фінансовий стан суб’єктів господарювання є головною перешкодою розвитку активної соціальної політики, має негативний вплив на рівень фінансування цієї сфери, сприяє ліквідації наявних об’єктів соціальної інфраструктури. Проаналізовано законодавчі документи з питань надання соціальних послуг і забезпечення соціального обслуговування, у результаті чого зроблено висновок, що в законах відсутній детальний розгляд проблеми формування та забезпечення розвитку соціальної політики на рівні підприємств. Значну увагу приділено розробці комплексу заходів, спрямованих на вдосконалення соціальної політики на підприємствах, використано всебічний підхід до обґрунтування доцільності запропонованих напрямів. Розроблено та рекомендовано до впровадження на практиці проєкт щодо удосконалення та розвитку соціальної політики на підприємствах.