ОБЛІК ТРАНСПОРТНО-ЗАГОТІВЕЛЬНИХ ЗАТРАТ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Лень, Василь Степанович; Гливенко, Валентина Василівна (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Актуальність теми дослідження визначається значним впливом методів розподілу транспортно-заготівельних витрат на собівартість реалізованих товарів, що впливає на прийняття рішень щодо ціноутворення та структури продаж. Постановка проблеми. Транспортно-заготівельні затрати є однією з важливих статей обліку торговельних підприємств, проте питання їх розподілу у бухгалтерському обліку потребують обґрунтування і удосконалення. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми обліку транспортно-заготівельних витрат та включення їх до собівартості товарів досліджувались багатьма вітчизняними та зарубіжними вченими, зокрема: Ф. Ф. Бутинцем, О. Т. Бровко, А. В. Калініченко, Г. Ю. Касьяновою, Л. В. Нападовською, І. Павлюк, В. Б. Захожай і М. Ф. Базась та іншими. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Недостатньою залишається теоретична та практична розробленість питань баз та методів розподілу транспортно-заготівельних затрат підприємств роздрібної торгівлі, які б дозволяли отримати релевантну інформацію для управління собівартістю реалізованих товарів. Постановка завдання. Головним завданням дослідження є аналіз нормативних документів та досліджень вчених з обліку та розподілу транспортнозаготівельних затрат на підприємствах роздрібної торгівлі та розробка пропозицій з їх удосконалення. Виклад основного матеріалу. Різні автори пропонують за базу розподілу транспортно-заготівельних витрат обирати купівельну вартість або продажну вартість без податку на додану вартість або включаючи його. Українські дослідники списувати транспортнозаготівельні витрати на собівартість реалізованих товарів пропонують за середнім відсотком. Нами проаналізовано вплив різних баз розподілу на рентабельність продаж товарів. Виявлено, що застосування різних баз розподілу впливає на рентабельність продаж окремих видів товарів. Висновки. Підприємства торгівлі можуть самостійно обирати спосіб включення транспортнозаготівельних затрат до собівартості товарів, а також базу їх розподілу. Пропонується: включення до Методичних рекомендацій з формування складу витрат та порядку їх планування в торговельній діяльності спрощених варіантів віднесення транспортно-заготівельних затрат на собівартість реалізованого товару; внесення змін у відповідні нормативні документи, які б вказували, що “порядок розподілу транспортно-заготівельних затрат підприємство визначає самостійно”; зазначати обрану методику розподілу затрат у внутрішньому нормативному документі Про політику бухгалтерського обліку.