ЕКОМЕНЕДЖМЕНТ ТРУБОПРОВІДНОГО ТРАНСПОРТУ ЯК ЧИННИК ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Tsybulia, Sergii Dmytrovych; Starchak, Valentina Heorhiivna; Ivanenko, Kostiantyn Mykolaiovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Трубопровідний транспорт України є основним стрижнем нафтогазового комплексу країни, гарантом її енергетичної безпеки. Це пояснюється надзвичайно важливою роллю нафтогазотраспортної системи в економіці України. Постановка проблеми. Отже, виникає необхідність розробки науково-методологічних засад екоменеджменту трубопровідного транспорту по підвищенню рівня його техногенного-екологічної безпеки як ефективного чинника екологізації економіки. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Із проаналізованих робіт О. М. Адаменка, С. І. Дорогунцова, Л. Г. Мельника, Г. І. Рудька, В.М. Шмандія, D. R. Baer, R. D. Cane та ін. слідує обмеженість даних про теоретичні та методологічні основи, наукові принципи формування екологічної безпеки ТРТ, запобігання ризику техногенних аварій з високими економічними та екологічними збитками. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями ще недостатньо опрацьовані питання щодо комплексної оцінки та прогнозування техногенного впливу на екологоекономічну безпеку ТРТ та його попередження. Постановка завдання. Мета і задачі роботи – на основі комплексної оцінки екодеструктивного техногенного впливу на ТРТ, розробити наукові засади вирішення проблеми забезпечення та управління його еколого-економічною безпекою удосконаленням технологічних процесів. Виклад основного матеріалу. У статті, для забезпечення еколого-економічної безпеки ТРТ, обґрунтовується доцільність удосконалення технологічних процесів з високою техніко-економічною, соціально-екологічною ефективністю (інноваційні ресурсо- та енергозберігаючі технології зварювання, синергічні захисні композиції на вторинній сировині та ін.). Розроблені моделі комплексного екоменеджменту, моніторингу, з одержанням позитивного синергічного еколого-економічного ефекту (ПСЕЕ). Висновки. Показано, що удосконаленням екоменеджменту техпроцесів забезпечується екологізація економіки, збалансоване природокористування:запобігання техногенних аварій ТРТ, скасування втрат енергетичної сировини, недоодержаного продукту, компенсаційних затрат на ліквідацію наслідків техногенних аварій.