АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО ДОРОЖНЬОГО ФОНДУ - Shkarlet, Serhii Mykolaiovych; Khomenko, Inna Oleksandrivna; Kontseva, Valentina Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Належне фінансування дорожньої галузі сприяє покращенню транспортної інфраструктури, зниженню собівартості та витрат товарів і послуг, зростанню прибутку підприємств і економіки в цілому. Постановка проблеми. Світова практика фінансування дорожньої галузі свідчить про ефективність створення окремих джерел фінансування на основі цільових фіскальних платежів, які можуть бути направлені до державного дорожнього фонду. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні та методологічні основи формування та використання фінансових ресурсів дорожньої галузі висвітлюються у працях А. В. Базилюк, О. В. Жулин, І. П. Садловської, В. П. Ільчука, Н. А. Боровик, Ю. С. Вдовенка, Ф. П. Гончаренка, В. І. Котелянця, О. Т. Ланового, А. М. Новикової, Є. Д. Прусенка, В. Ф. Скорченка та інших вчених. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Раніше прибуток з акцизного збору на паливо направлявся виключно на фінансування доріг, а тепер він надходить до бюджету, й тому проблема недостатнього фінансування дорожньої галузі залишається. Постановка завдання. Державний дорожній фонд повинен забезпечити стабільне фінансування дорожнього господарства для підвищення комфортності перевезень. Виклад основного матеріалу. Дорожня галузь фінансується з держбюджету країни. Кожного року обсяги виконаних дорожніх робіт скорочуються. Створення дорожнього фонду закладе джерело фінансування автотранспортної інфраструктури. Висновки. Бюджетна програма є значимою для фінансового забезпечення дорожнього господарства. При диверсифікації джерел фінансування залучених ресурсів Державного дорожнього фонду особливу увагу необхідно приділити інтересам приватних інвесторів.