ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ОГЛЯД ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ У КОНТЕКСТІ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ МЕХАНІЗМІВ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Olifirenko, Liliіa Dmytrivna (Науковий вісник Полісся, 2017)
Актуальність теми дослідження. Функціональний огляд інституціонального механізму державного регулювання розвитку суб'єктів господарювання (ІМДРРСГ) актуалізується необхідністю удосконалення інституціонального механізму. Постановка проблеми. Науковий інтерес викликає функціональне обстеження ІМДРРСГ у контексті взаємодії з господарським, економічним, ринковим та державним механізмами. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Методологічні положення з функціонального обстеження ІМДРРСГ у різні часи розробляли зарубіжні вчені, серед яких: О. Вільямсон, Т. Еггертсон, С. Ізмалков, А. Кульман, Д. Норт, а також вітчизняні – В. Геєць, В. Демент’єв, М. Латинін, С. Ніколенко, А. Ткач та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Невирішеним питанням залишається функціональна зв'язність інституціонального механізму з господарським, ринковим, економічним, державним механізмами, оскільки за їх допомогою здійснюється регулювання розвитку суб'єктів господарювання та одночасний державно-регуляторний вплив на основі виключного права держави на формування нормативно-законодавчих актів та застосування інфорсменту їх виконання. Постановка завдання. Метою дослідження є з'ясування функціональних зв'язків інституціонального механізму з господарським, економічним, ринковим та державним механізмами щодо вдосконалення ІМДРРСГ. Виклад основного матеріалу. Функціональне обстеження інституціонального механізму автором розглядається як ресурс, що дає змогу підвищити ефективність діяльності державних органів влади, результативності їхнього впливу на досягнення програмних показників стратегій розвитку суб'єктів господарювання, економії ресурсів та інституалізації державного управління. Висновки. Взаємодоповнення за рахунок загальних та компенсація – специфічними функціями інституціонального механізму, створюють комунікативний холізм механізмів, спрямований на зменшення невизначеності інституційного середовища, прогнозованість розвитку суб'єктів господарювання та ефективне використання їхнього потенціалу.