ГЕОСТРАТЕГІЧНА МАТРИЦЯ ПЕРЕОРІЄНТАЦІЇ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ - Melnyk, Tetiana Mykolaivna; Kasianok, Kyrylo Gennadiiovych; Diachenko, Olga Volodimirivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Важливість питання переорієнтації потоків прямих іноземних інвестицій зумовлена дисбалансами необхідних та фактичних обсягів залучення прямих інвестицій за країнами та регіонами світу. Постановка проблеми. Вивчення закономірностей розподілу світових потоків прямих іноземних інвестицій є доцільним у контексті обґрунтування їх переорієнтації для підвищення ефективності використання іноземного капіталу. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наукові праці багатьох вітчизняних та закордонних вчених присвячені питанням, що пов’язані із залученням іноземних інвестицій та їх розподілом у світі, зокрема: І. Бродського, Дж. Данінга, М. Кукли, А. Мельник, О. Рогач, Б. Яворчіка, експертів ЮНКТАД, Світового банку та ОЕСР. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Науковцями недостатньо досліджені можливості переорієнтації ПІІ у контексті підвищення ефективності використання іноземного капіталу. Постановка завдання. Стаття спрямована на визначення напрямів та інструментів переорієнтації потоків прямих іноземних інвестицій в контексті підвищення ефективності їх використання. Виклад основного матеріалу. У представленій статті обґрунтовується необхідність переорієнтації потоків прямих іноземних інвестицій у зв’язку з неефективним використанням іноземного капіталу в країнах-реципієнтах. На основі методики ЮНКТАД розрахунку показників залучення ПІІ побудовано геостратегічну матрицю переорієнтації ПІІ. Виходячи з міжнародного досвіду залучення ПІІ, запропоновані відповідні заходи інвестиційної політики країн, спрямовані на стимулювання або обмеження припливу ПІІ. Висновки. За даними дослідження визначено, що розвинені країни, передусім країни Європи, Північної Америки, мають обмежувати приплив прямих іноземних інвестицій у той час як у країнах Латинської Америки, Азії, Близького Сходу та Африки спостерігається нестача іноземного капіталу для активізації та підтримки темпів економічного зростання. Запропоновані заходи, спрямовані на лібералізацію інвестиційних режимів цих країн, сприятимуть перерозподілу глобальних потоків, підвищенню ефективності використання іноземних інвестицій у країнах та скороченню фінансових дисбалансів у світі.