ФОРМУВАННЯ РИЗИК-АПЕТИТУ ПІДПРИЄМСТВА - Fedulova, Iryna Valentynivna; Sagaydack, Julia Anatoliivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Прийняття будь-якого управлінського рішення на підприємстві відбувається в умовах ризику. В цьому контексті важливим є визначення, наскільки ризик є прийнятним в процесі досягненні цілей. Постановка проблеми. З позиції цього важливим є розроблення пропозицій, які допоможуть організаціям сформувати та представити процес управління ризи-ком і місце ризик-апетиту в цьому процесі. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанням ризику і ризик-менеджменту приділило увагу багато вчених, зокрема Ф. Найт (2003), Т. Колеман і Б. Літтерман (2012), Д. Канеман (2014), І. Бланк (2005), В. Вітлінський, П. Верченко, А. Сігал, Я. Наконечний (2002), А. Карол (2008), Т. ДеМарко, Т. Листер (2005). Питанням ризик-апетиту приділили увагу D. Tattam (2015), B. Hassani (2015), L. Rittenberg and F. Martens (2012). Виділення недосліджених частин загальної про-блеми. Виникає необхідність у визначення відмінностей в уточненні сутності таких понять як ємність ризику, ризик-апетиту, толерантності до ризику і розробленні рекомендацій їх встановлення в системі ризик-менеджменту підприємства. Постановка завдання. Визначення сутності, значення і місця формування ємності до ризику, ризик-апетиту і толерантності до ризику на окремих етапах процесу ризик-менеджменту підприємства. Виклад основного матеріалу. Ризик апетит розглядається як допустимий для компанії рівень шкоди, який вона може собі дозволити для досягнення своїх стратегічних цілей. Толерантність до ризику пов'язана з прийняттям результатів конкретних ідентифікованих ризикових подій і розглядається як готовність до конкретної ризикової події. Розглядається процес ризик-менеджменту підприємства, зазначається місце ризик-апетиту, процедура ухвалення рішення щодо встановлення ризик-апетиту і толерантності до ризику. Висновки. Порушення рівня толерантності до ризику має слугувати важливим попередженням щодо управління, в цьому разі позиція ризику повинна бути зменшена.