ГЛОБАЛЬНІ ДОМІНАНТИ РОЗВИТКУ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ КИТАЮ: МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ ДЛЯ СПІВПРАЦІ З УКРАЇНОЮ - Bilan, Yuriy Valentynovych; Yatsenko, Olha Mykolaivna; Nitsenko, Vitalii Serhiiovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Частина 1. Визначальні детермінанти розвитку зовнішньої торгівлі Китаю. Актуальність теми дослідження. Магістральним чинником розвитку КНР як світового торговельного лідера стала зовнішньоторговельна політика. Постановка проблеми. Торговельна політика Китаю є суперечливою та представляє інтерес дослідження основних її інструментів і механізмів, сучасних особливостей зовнішньої торгівлі країни та перспектив розвитку торговельно-економічної співпраці з Україною. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанням економічного розвитку Китаю та його місця в світовій економіці присвячені роботи В. Кіктенка, О. Коваль, М. Ковальова, С. Кошового, В. Міхєєва, О. Олійника, К. Френда, Л. Чен та інших. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На теоретичному рівні не достатньо уваги приділено питанням модернізованої торговельної політики Китаю та торговельно-економічним відносинам, можливостям і загрозам співпраці з Україною. Постановка завдання. Метою роботи є дослідження сучасного стану зовнішньоторговельної політики Китаю; визначення особливостей розвитку зовнішньої торгівлі та співпраці з Україною. Цикл статей присвячений дослідженню даної проблематики: Частина 1. Визначальні детермінанти розвитку зовнішньої торгівлі Китаю. Частина 2. Модернізація торговельної політики Китаю. Частина 3. Перспективні напрями торговельно-економічної співпраці України та Китаю. Виклад основного матеріалу. КНР посідає перші місця у світі за основними торговельними показниками протягом останніх років, що в значній мірі визначено вступом країни до Світової організації торгівлі, що вказує на безсумнівно високу роль та вплив, який ця країна здійснює у сфері міжнародної торгівлі. Висновки. Зростання Китаю як провідної торгової нації має безпосередні наслідки для виробництва і доходів його торгових партнерів і непрямі наслідки для багатосторонньої торговельної політики.