ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ НЕОІНДУСТРІАЛЬНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ В УКРАЇНІ - Zaloznova, Yuliya Stanislavivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сучасний стан промисловості України, неконкурентоспроможної але з прагненням до інтеграції у світові процеси неоіндустріалізації, практично не має можливості вийти на новий рівень виробництва й ефективності. У зв’язку з цим актуалізується необхідність опрацювання українського сценарію неоіндустріалізації та пошуку найбільш сприятливих умов для його успішної реалізації. Постановка проблеми. Вітчизняна промисловість має стати «точкою зростання» в країні, для цього необхідно чітко визначити внутрішні та зовнішні виклики, які постануть на цьому шляху. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значні наукові напрацювання з проблеми неоіндустріалізації в Україні та сучасної промислової політики містяться у роботах дослідників Гейця В. М., Горбулина В., Амоші А. И., Звєрякова М.І., Кіндзерського Ю., Мазура В. Л., Зінченко В. А., Вишневського В. П., Збаразської Л. О., Кизима М. О. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В той же час певною мірою залишається недостатньо висвітленою проблема ефективного включення української промисловості у процес неоіндустріалізації як провідний світовий тренд економічного розвитку. Постановка завдання. Обґрунтування адекватних сучасним викликам стратегічних рішень щодо розвитку промисловості України на основі формування неоіндустріальної моделі. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто основні проблемні питання, наведено як внутрішні так і зовнішні чинники негативного впливу переходу промисловості України до процесу неоіндустріалізації. Висновки. Промисловість знаходиться як і вся економіка у кризовому стані, у зв’язку з цим перелік пріоритетних дій які безпосередньо впливають на функціонування та розвиток промислового виробництва, має міститися у Стратегії розвитку промисловості України.