ВИКЛИКИ І ПЕРСПЕКТИВИ ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЇ ЗАХОДІВ СТИМУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Laiko, Oleksandr Ivanovitch; Balan, Oleksandr Serhiyovych; Shlapak, Alla Vasylivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Стимулювання інвестиційної активності в Україні завжди обґрунтовувалось і здійснювалось в якості одного з першочергових завдань, однак недостатність інституціоналізації провадження регулювання інвестиційної активності в умовах адміністративно-територіального реформування обумовлює необхідність визначення актуалізованого порядку інституціоналізації заходів активізації інвестиційної діяльності в національній економіці. Постановка проблеми. Існує необхідність обґрунтування теоретичних та прикладних засад формування сприятливого інституціонального середовища для залучення інвестицій в національну економіку в сучасних умовах на основі визначення сутності процесу інституціоналізації, та з врахуванням іноземного і вітчизняного досвіду. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Теоретичні та прикладні основи стимулювання інвестиційної діяльності визнають в своїх роботах Б. В. Буркинський, В. М. Геєць, В. П. Жук, В. Ф. Мартиненко, А. Павлюк, А. А. Пересада., І. Підоричева, А. М. Поручник, Є. В. Редзюк, В. П. Семиноженко, І. З. Сторонянська. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Невирішеними є питання оцінки ступеня та рівня інституціоналізації різних заходів стимулювання інвестиційної діяльності в національній економіці в контексті реформи децентралізації. Постановка завдання. В статті необхідним є визначення теоретичних та прикладних засад формування сприятливого інституціонального середовища для залучення інвестицій в національну економіку на основі врахування децентралізаційних процесів, вітчизняного та іноземного досвіду. Виклад основного матеріалу. У статті обґрунтовується сутність категорії сприятливого інституціонального забезпечення інвестування. Визначено перелік заходів для стимулювання інвестиційної діяльності в національній економіці, обґрунтовано порядок їхньої інституціоналізації в умовах впливу децентралізаційних процесів. Висновки. Перспективи застосування пропонованого набору заходів стимулювання інвестиційної діяльності в національній економіці, які можуть провадитись територіальними громадами, полягає у формуванні сприятливого інституціонального середовища, здатного приваблювати додаткові капіталовкладення в точках економічного зростання.