ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ЯК ЧАСТИНА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ТРИЛЕМИ - Khudolei, Veronika Yuriyivna; Ponomarenko, Tetiana Vadymivna; Prokopenko, Olha Volodymyrivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Вивчення енергоефективності як частини енергетичної трилеми є актуальним напрямом дослідження у сфері забезпечення енергетичної безпеки держави, екологічної стійкості та заохочення вільних ринків енергії для стимулювання економічного розвитку. Постановка проблеми. Важливим для України є забезпечення підвищення енергоефективності у межах рішення енергетичної трилеми: забезпечення споживачів надійними та доступними енергоносіями, по конкурентним цінам, генеруючи та використовуючи енергію таким чином, щоб захистити навколишнє середовище та інтереси майбутніх поколінь. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Аспекти енергоефективності розглядали у працях: В. Баранник, М. Войнаренко, Г. Калетнік, Л. Кицай, А. Суходоля та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Необхідність в дослідженні поточної ситуації в Україні у сфері енергоефективності, а також підведенні проміжних підсумків реформ в енергетичному комплексі України у ході виконання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом у сферах енергетики та охорони навколишнього середовища. Вивчення енергоефективності як частини енергетичної трилеми. Пошук напрямів рішень енергетичної трилеми шляхом забезпечення стабільного зростання енергоефектив-ності. Постановка завдання. Дослідження енергоефективності як частини енергетичної трилеми. Вивчення аналітичної інформації про стан енергоефективності в Україні в аспектах енергетичної безпеки, стимулювання економічного розвитку та формування вільного та справедливого енергетичного ринку, забезпечення екологічної стійкості та переходу на чисту енергію. Викладення основного матеріалу. В статті розглянуті проблеми та перспективи підвищення ефективності використання енергоресурсів в Україні в аспекті вивчення енергоефективності як частини енергетичної трилеми. Висновки. Виявлені проблеми та рекомендації щодо підвищення енергоефективності в Україні на основі її розгляду як частини енергетичної трилеми.