ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ САДІВНИЦТВА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Melnуk, Victoria Ivanivna; Pogrischuk, Galina Borysivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Україна має сприятливі природно-економічні умови для розвитку садівництва, при цьому застосування інноваційних технологій є беззаперечною умовою успішного розвитку галузі. Постановка проблеми. Для підвищення ефективності функціонування галузі садівництва слід реалізувати комплекс організаційно-економічних заходів, серед яких важлива роль належить інноваціям. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Зважаючи на сучасні зміни у розвитку садівництва та важливе значення продукції для продовольчої безпеки, дослідження питань щодо інноваційного впливу на функціонування галузі та її зростання у концепції інноваційного розвитку аграрного сектора України потребують вивчення. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Економічним проблемам садівництва присвячені роботи: М. М. Артеменка, О. Ю. Єрмакова, Л. О. Барабаш, Л. А. Мармуль, В. А. Рульєва, В. С. Уланчука, Д. Ф. Харківського, І. І. Червена, О. М. Шестопаля, В. В. Юрчишина та ін. Мета статті: обґрунтувати теоретичні положення та практичні рекомендації щодо економічного зростання садівництва України в контексті інноваційного розвитку. Виклад основного матеріалу. Встановлено, що економічне зростання у галузі садівництва на інноваційній основі відбувається через кількісні та якісні зміни у напрямі збільшення обсягів виробництва продукції та є результатом дії організаційно-економічних чинників, які сприяють формуванню інноваційного потенціалу й впровадженню досягнень науково-технічного прогресу, внаслідок реалізації інноваційних змін у галузі. Висновки. Економічне зростання садівництва в контексті інноваційного розвитку передбачає реалізацію системи заходів організаційно-економічного характеру, що здійснюються для підвищення ефективності функціонування галузі та спрямовані на прискорення науково-технічного розвитку через розробку, впровадження та використання наукових розробок у виробництві плодоягідної продукції та розсадництві, просуванні її на ринок, реалізацію та матеріально-технічне забезпечення розширеного циклу прогресивного відтворення.