ІННОВАЦІЙНІ СКЛАДОВІ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ ТА ПРОБЛЕМА ФАКТОРІВ І СТИМУЛІВ ЕКОНОМІЧНОГО РОСТУ УКРАЇНИ - Cherlenjak, Ivan Ivanovych; Domyshche-Medyanik, Alla Mykhailivna; Hrubinka, Ihor Ivanovych (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Формування умов економічного росту країни стримується недостатньою якістю систем оцінювання доданої вартості у виробленому національному продукті. Постановка проблеми. Доцільним є вивчення змісту тих особливостей економічних процесів притаманних сучасному виробництву, змісту змін факторів циклічності розвитку інноваційної «нової економіки» України. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблематикою взаємозв’язку ступеня інноваційності економічної системи країни і рівнем доданої вартості в ній присвячені наукові праці наступних вчених Біляцький С. [1], Близнюк Т. П.[2], Геєць В. М. [3], Дубик В. Я. [4], Кондратьєв Н. Д. [5], Носач Л. Л. [6], Соскін О. І. [7], Єрьохін С. [8]. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Недостатньо вивченими залишається питання ролі-місця-вартості інноваційних складових економічного росту у фокусі проблем побудови «нової» економіки з метою подолання трансформаційного спаду України. Постановка завдання. Через призму економічних показників показати сучасний стан економічної системи України, тенденції розвитку світового виробництва навести можливі шляхи вдосконалення ефективності економіки України. Виклад основного матеріалу. В статті проаналізовано дві групи показників інноваційності економіки: показники прямих іноземних інвестицій в економіку; показники доданої вартості в галузях економіки. Розглянуто особливості економічних процесів притаманних сучасному виробництву, зміни у циклічності розвитку «нової» економіки, місця країни у світових виробничих ланцюгах у порівнянні із «параметрами» України. Доведено, що в економіці України відбувається не залучення інновацій, а реінвестування «старих ресурсів» в старі виробництва сировинно-затратної масово-промислової епохи. Висновки. Передача підстав для продукування доданої вартості відбувається при встановленні статусно-програмованих умов самовідтворення балансів ринкової інформації