ФІНАНСОВО-БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ МАКРОЕКОНОМІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Hnydiuk, Inna Victorivna; Dalievska, Tetiana Anatoliivna; Gataullina, Elmira Irekivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Необхідність забезпечення стійкого економічного зростання та соціальної стабільності, нарощення конкурентоспроможності, посилення інтеграційних процесів в економіці зумовлює потребу в дієвому державному регулюванні соціально-економічного розвитку, що можливе за наявності адаптивної та виваженої фінансово-бюджетної політики. Постановка проблеми. Важливим є підвищення рівня обгрунтованості перспективних напрямів фінансово-бюджетної політики з врахуванням стану економіки та рівнів ділової активності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Розвитку підходів до формування фінансово-бюджетної політики присвячено публікації багатьох науковців, серед яких Ш. Бланкарт, Дж. Кейнс, О. Василик, Л. Лисяк, В. Опарін, В. Федосов, І. Чугунов. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Разом з тим на сучасному етапі соціально-економічного розвитку залишається недостатньо визначеним поняття фінансово-бюджетної політики як інструмента макроекономічного регулювання. Постановка завдання. Обгрунтувати положення фінансово-бюджетної політики як інструменту макроекономічного регулювання; визначити шляхи впливу фінансово-бюджетної політики на досягнення стратегічних цілей та збалансування економіки в умовах її волатильності. Викладення основного матеріалу. Фінансово-бюджетна політика виступає інструментом регулювання економіки. Формування фінансово-бюджетної політики вимагає відповідності до циклічності економічного розвитку та спрямованості на розвиток реального сектору економіки на засадах ендогенізації. Висновки. Фінансово-бюджетну політику доцільно розглядати як інструмент макроекономічного регулювання, що являє собою сукупність взаємопов’язаних інституційних компонентів, інтегративність дії яких сприятиме збалансованому соціально-економічному розвитку.