МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Yemelyanov, Olexandr Yuriiovych; Kurylо, Oksana Bogdanovna; Petrushka, Tetiana Oleksiivna (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження обумовлена нагальною необхідністю підвищення конкурентоспроможності та покращення фінансового стану промислових підприємств України на засадах переходу їх на ресурсозберігаючий тип економічного розвитку. Постановка проблеми. Впровадження заходів з формування ресурсозберігаючої моделі економічного розвитку підприємств потребує попереднього оцінювання економічного потенціалу їх ресурсозберігаючого розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідження закономірностей економічного розвитку підприємств знаходяться у центрі уваги багатьох науковців. Зокрема, науковцями встановлено умови та розроблено механізми формування інноваційної моделі економічного розвитку України, представлено методи оцінювання потенціалу економічного розвитку підприємств, проаналізовано особливості впровадження на них заходів з ресурсозбереження. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Залишається не вирішеним остаточно питання кількісного вимірювання здатності підприємств до свого розвитку на засадах ресурсозбереження. Постановка завдання. Метою статті є розроблення методичних засад оцінювання економічного потенціалу ресурсозберігаючого розвитку промислових підприємств як необхідної передумови формування науково обґрунтованої програми заходів з ресурсозбереження. Виклад основного матеріалу. У статті представлено типологію видів ресурсозберігаючого розвитку підприємств. Запропоновано критерії такого розвитку. Проаналізовано вплив заходів з ресурсозбереження на рівень економічного розвитку підприємств. Запропоновано метод оцінювання економічного потенціалу ресурсозберігаючого розвитку промислових підприємств з використанням системи індикаторів такого оцінювання. Висновки. Використання розроблених у статті методичних підходів до оцінювання економічного потенціалу ресурсозберігаючого розвитку промислових підприємств у практиці їх діяльності дасть змогу підвищити ступінь обґрунтованості управлінських рішень з формування програм ресурсозбереження на цих підприємствах.