РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ФІНАНСУВАННЯ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Казимір, Віра Анатоліївна; Гонта, Олена Іванівна (Науковий вісник Полісся, 2018)
Актуальність теми дослідження. Конкурентні позиції національного господарства залежать від потужності людського капіталу, фундамент якого формується в системі середньої освіти. Реформа децентралізації бюджетних відносин дозволяє місцевій владі суттєво вливати на фінансове забезпечення Концепції «Нової української школи», виходячи з потреб та інтересів кожного регіону. Постановка проблеми. Концепція «Нової української школи» передбачає, що розподіл фінансових ресурсів відбувається за принципом «гроші ходять за дитиною». Вже з вересня 2018 р. початкова школа переходить на новий зміст навчання та порядок фінансування. Бюджетна децентралізація є потужним інструментом створення нового освітнього середовища. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання реформування освіти та специфіки її фінансування, досліджували І. Когут, О. Куклін, Є. Стадний, А. Сеїтосманов, Л. Цимбал, О. Фасоля, П. Хобзей, Н. Холявко та інші науковці. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існує нагальна потреба у проведенні досліджень, присвячених саме регіональним аспектам фінансування середньої освіти в умовах децентралізації бюджетних відносин. Постановка завдання. Обґрунтувати концептуальні підходи до децентралізації фінансування середньої освіти з урахуванням регіональної специфіки. Виклад основного матеріалу. Проаналізовано теоретико-методичні підходи та аналітичні матеріали, що стосуються реформування середньої освіти на сучасному етапі. Виокремлено економічні та політичні передумови забезпечення освітньої реформи в умовах децентралізації. Висновки. Доведено конструктивність імплементації реформи децентралізації фінансування системи середньої освіти та впровадження концепції «Нової української школи», передачі значних повноважень та бюджетів від державних органів влади до органів місцевого самоврядування. Виявлено тенденцію до збільшенню фінансування та конкретизовано напрями покращення надання освітніх послуг.