ЕКОНОМІЧНА ДОСТАТНІСТЬ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК ПЕРЕДУМОВА НАГРОМАДЖЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Sіrenko, Kristina Yuriivna; Chepurda, Ganna Mykolayivna; Bezugliy, Igor Volodymyrovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. З огляду на ріст економічної самостійності домогосподарств набувають актуальності питання щодо формування їх економічної достатності, як передумови нагромадження людського капіталу. У зв’язку із цим найважливішим завданням для домогосподарств стало нагромадження, використання та відтворення їх людського капіталу. Постановка проблеми. В сучасних умовах недостатньо уваги приділяється питанню нагромадження людського капіталу домогосподарств, саме тому необхідно спрямувати наукові дослідження на пошук ефективних методів і механізмів подальшого його нарощення. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вагомий внесок у розвиток теорії домогосподарств зробили представники різних течій економічної та фінансової науки, зокрема Г. Беккер, Дж. М. Кейнс, Ф. Кене, Т. Мальтус тощо. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дослідження економічної достатності домогосподарств, в контексті аналізу обсягу і структури їх людського капіталу. Постановка завдання. Оцінити та проаналізувати економічну достатність домогосподарств як передумову нагромадження людського капіталу. Викладення основного матеріалу. У статті досліджено економічну достатність домогосподарств, в контексті основних показників життєвого рівня населення; можливості вільного споживання матеріальних і нематеріальних благ; здатності збереження та підтримання достатнього рівня здоров’я; забезпечення належного рівня купівельної спроможності; здатності протистояти міграційному руху населення. Визначено основні загрози та напрямки вдосконалення економічної достатності домогосподарств. Висновки. В результаті дослідження економічної достатності домогосподарств виявлено їх основні характеристики, що забезпечують певний вплив на характер та якість процесу нагромадження людського капіталу: демографічні, соціальні та фінансово-економічні.