СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ДЕТЕРМІНАНТА РОЗВИТКУ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ: ДОСВІД ПОЛЬСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ РЕГІОНІВ - Waligora, Anna; Revko, Alona (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Соціальне підприємництво охоплює широкий спектр завдань, які мають забезпечити нормальні умови життя місцевої громади. З огляду на це основним завданням соціального підприємництва є покращення добробуту місцевої громади та задоволення її потреб шляхом впровадження послуг соціальної інфраструктури. Постановка проблеми. У статті сформульована гіпотеза про те, що нині в Україні створено гірші умови формування та розвитку соціального підприємництва ніж в Польщі. У дослідженні доведено, що розвиток соціального підприємництва в Польщі в світлі регіональної політики ЄС полягає в підтримці соціальних підприємств з боку держави відповідно до Національної програми розвитку соціальної економіки, Європейський Союзом. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Деякі аспекти соціального підприємництва та розвитку громади висвітлюються у дослідженнях таких вчених, як Дж. Дефурні, Дж. Хаснер, Ян-У. Сандал, А. Ніколлс, Г. Кеохане, Дж. Керлін, О. Паньків та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Слід відмітити, що в Україні існує проблема державної підтримки соціальних підприємств на відповідному рівні. Це лише поглиблює відмінності між соціальними підприємствами в Україні та Польщі. Варто зазначити, що як наслідок цього соціальне підприємництво в Україні більш бізнес орієнтоване, ніж у Польщі. Постановка завдання. Дослідження соціального підприємництва та його впливу на розвиток місцевої громади, проведене на національному та регіональному рівнях, тобто на статистичних матеріалах, що стосуються 22 областей України та 16 воєводств Польщі. У дослідженні було використано порівняльний метод розвитку соціального підприємництва у Польщі та Україні. Крім того, у дослідженні використано графічний та картографічний метод (для візуалізації наочного відображення просторової структури соціального підприємництва областей України та воєводств Республіки Польща. Виклад основного матеріалу. У рамках дослідження було визначено концепцію соціального підприємництва (просоціального бізнесу), проаналізовано особливості соціального підприємництва у Польщі та Україні та представлено шляхи розвитку соціального підприємництва в Україні.