ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ДЕТЕРМІНАНТІВ РУХУ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Lyulyov, Oleksii Valentynovych; Moskalenko, Bogdan Andriiovych (Науковий вісник Полісся, 2021)
Актуальність теми дослідження. Питання активізації залучення якісних інвестиційних ресурсів із закордону є актуальним для урядів багатьох країн. Постановка проблеми. У зв’язку з обмеженою пропозицією якісних інвестиційних ресурсів, визначення факторів, що впливають на залучення прямих іноземних інвестицій та оцінка інвестиційного потенціалу національної економіки є важливим моментом здійснення внутрішньої соціально-економічної політики країни. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у розвиток теорії та практики оцінки інвестиційного потенціалу на макроекономічному рівні зробили такі вітчизняні та зарубіжні вчені: О. Федонін, І. Рєпіна, О. Олексюк, С. Лєонов, Б. Чуб, Є. Лапін, Дж. Даннінг, А. Томпсон, Д. Кауфманн, М. Де Мело, К. Берден, С. Сарно, П. Баклі, А. Факумі та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У той же час недостатньо наукових праць висвітлюють підходи до оцінки інвестиційного потенціалу економіки України, враховуючи останні результати досліджень зарубіжних вчених на цю тематику. Потребують дослідження актуальні соціально-економічні детермінанти руху прямих іноземних інвестицій. Постановка завдання. Завданням даного дослідження є визначення ключових показників, що впливають на залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто детермінанти притоку прямих іноземних інвестицій, що пов'язані з показниками соціальноекономічного розвитку країни та характеристиками державних інституцій. Висновки. Дослідження статистики груп країн перехідної економіки показали, що одночасне врахування у моделі оцінки інвестиційного потенціалу економіки показників соціально-економічного розвитку та якості державних інституцій дозволяє оцінити еластичність притоку прямих іноземних інвестицій до змін кожного з детермінантів.