Інституціональне забезпечення розвитку знаннєвої економіки, як передумова ефективної територіальної організації господарства України - Харченко, Юлія; Тимофєєва, Неля (Науковий вісник Полісся, 2023)
В Україні у довоєнний період дещо посилився вплив економіки знань на суспільний розвиток завдяки приватно-державному партнерству у функціонування знаннєвого простору, трансформацій досягнень науки і техніки до інклюзивності суспі-льного середовища, застосування штучного інтелекту в освітньому просторі, форму-вання віртуальний знаннєвих платформ та інтеграції вітчизняних здобутків у світогосподарський простір. Автори статті зазначають, що повоєнна відбудова регіональних господарських систем, має базуватись на відновлювально-реконструктивній моделі та враховувати необхідність одночасного прискореного повернення до господарського життя зруйнованих та пошкоджених об’єктів, технологічної модернізації діючих підприємств та структурних перетворень у складі регіональної економіки з одночасним інтегруванням її в глобальне конкурентне середовище. Таких завдань економіка жодної країни світу з часів Другої світової війни до нині не розв’язувала. Домогтися таких перетворень можна лише через невідкладний перехід до знаннєвої економіки, яка базується на сучасних досягненнях науки і техніки, які мають інвестиційно-інноваційну основу та широко ви-користовують інформаційно-комунікаційні технології, змінюючи світ навколо себе, створюючи і використовуючи інтелектуальний продукт для високих темпів приросту ВВП. Світовий досвід засвідчує той факт, що забезпечення економічного розвитку, ґрунтуючись на економіці знань, вимагає створення та впровадження відповідних інституціональних механізмів, які зможуть суттєво вплинути на ступінь активізації інноваційної діяльності й забезпечити практичне впровадження її результатів. Протягом останніх років в Україні започаткувалися інституціональні механізми економіки знань переважно в усіх вказаних напрямах, що сприяло в довоєнний період певній активізації науково-технічної та інноваційної діяльності. Зокрема інституціонально-правові механізми знайшли широке застосування забезпечення розвитку економіки знань.