Сучасний стан розвитку споживчого кредитування в Україні - Тарасенко, Артем; Пентелейчук, Мирослав; Белінський, Юрій (Науковий вісник Полісся, 2024)
статті проведено систематизацію трактування поняття «споживче кредитування» різними вченими, науковцями та державними інституціями. На основі викладених тлумачень, запропоновано авторське визначення поняття споживчого кредиту. Визначені суб'єкти й об’єкти споживчого кредитування. Представлено аналіз законодавчої бази у сфері споживчого кредитування. Викладено основні недоліки, щодо законодавчого регулювання діяльності споживчого кредитування та відсутність чітко визначеного поняття «споживчий кредит», оскільки діючі нормативні акти дають різне трактування. Подано класифікацію споживчого кредитування, а також структуровано позитивні та негативні сторони споживчого кредитування. Визначено та графічно представлено причини, що призводять до проблем споживчого кредитування в Україні. Проаналізовані основні види споживчого кредитування в Україні. Виокремлено п’ять основних етапів розвитку споживчого кредитування в Україні. Визначено банківські та небанківські фінансово-кредитні установи, показано їхню роль у роботі кредитного ринку, згруповано спільні та відмінні риси між банками та небанківськими фінансово-кредитними установами. Проаналізовано основні проблеми, з якими стикається ринок споживчого кредитування в Україні, та визначено напрями їх вирішення. Проведено та представлено регіональний розріз кількості наданих споживчих кредитів, визначено регіони з найбільшою кількість виданих споживчих кредитів та зроблено аналіз причин, з огляду на регіональні особливості та привабливість областей для максимізації споживчого кредитування та справедливого розподілу кредитних квот при скорингу. Вказані шляхи вирішення даного нерівномірного розподілу кількості виданих споживчих кредитів та дані рекомендації щодо державного врегулювання та контролю за даної ситуацією. Сформований набір характеристик, що випливають з особливостей сфери споживчого кредитування та представлені основні завдання розвитку споживчого кредитування. Наведено статистичні дані споживчого кредитування, що надані фізичним особам, банками за строками погашення, дана оцінка отри маним результатам. Наведено відсоткові ставки за кредитами фізичним особам за цільовим спрямуванням та описані відповідні рекомендації та висновки, щодо регулювання відсоткових ставок за різними типами споживчого кредитування.