Перспективи та ризики післявоєнного забезпечення економіки України трудовими ресурсами - Кичко, Ірина; Грицаков, Михайло (Науковий вісник Полісся, 2024)
У статті здійснено оцінку економічних, техніко-технологічних, організаційних, воєнно-політичних, соціально-демографічних факторів впливу на забезпечення економіки України трудовими ресурсами. Визначено ризики впливу на забезпеченість трудовими ресурсами економіки України, систематизовано заходи щодо їх зменшення. Проаналізовано складові соціального фактору формування та реалізації трудових ресурсів. Визначено мотивуючу роль заробітної плати, пенсій, соціальної політики на рівні підприємств, рівня задоволення особистих потреб. Сформульовано шляхи збереження трудових ресурсів за рахунок: взаємозв’язку економічних і соціально-демографічних факторів, їх впливу на трудові ресурси; природного приросту населення; підвищення ролі мотиваційних чинників впливу на персонал. У статті запропоновано вербально-графічну модель збільшення трудових ресурсів України, особливістю якої виступає необхідність стимулювання як кількісних, так і якісних характеристик трудових ресурсів.