Проблеми та перспективи розвитку бізнес-сектору Чернігівського регіону в умовах війни - Дерій, Жанна; Сакун, Олександра; Полянський, Максим (Науковий вісник Полісся, 2024)
У статті розглянуто ключові проблеми та виклики, які постали перед бізнес-сектором Чернігівської області в умовах війни. На основі проведеного опитування представників бізнесу Чернігівщини здійснено аналіз стану та потреб для відновлення та розвитку підприємств за такими аспектами, як потреби в персоналі, взаємодія з клієнтами, відносини з державними органами влади та контролю, органами місцевого самоврядування. Було з’ясовано, що ключовими проблемами відновлення та розвитку бізнес-сектору в Чернігівському регіоні є: значні руйнування майна; мінування та пошкодження транспортної інфраструктури; територіальна близькість одночасно до країни-агресора та країни, що підтримує дії агресора; постійний ризик унаслідок обстрілів прикордоння області та ймовірності повторного наступу; руйнування звичних ланцюгів збуту та постачання; дефіцит трудових ресурсів через масове вимушене переміщення населення з прикордонного регіону; низька інвестиційна привабливість області через ризики, пов’язані з прикордонням; дефіцит енергозабезпечення, і як наслідок – часті перебої з електропостачанням та довготривала відсутність електроенергії, що спричиняє простої виробництва, в окремих випадках неможливість дотримання технології тощо.