Адаптивне управління розвитком закладів охорони здоров’я в умовах цифровізації - Фіщук, Назарій; Фіщук, Богдан (Науковий вісник Полісся, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесів адаптивного управління розвитком закладів охорони здоров’я в умовах цифровізації. Проаналізовано основні технологічні тренди в контексті цифрової трансформації в галузі охорони здоров’я, серед яких виокремлено: штучний інтелект (ШІ), Інтернет медичних речей (IoMT), віддалений моніторинг пацієнтів, віртуальна та доповнена реальність, нанотехнології, 3D-біодрук та імплантати, клінічна автоматизація, геолокаційні технології. Доведено, що в умовах сучасної організації та цифровізації системи охорони здоров’я в Україні, електронні системи стають невід’ємною складовою, що забезпечує ефективне управління та надання медичних послуг. Досліджено ключові ролі основних суб’єктів електронної системи охорони здоров’я в Україні. Представлено структуру управління електронною системою охорони здоров’я в Україні. Запропоновано напрями адаптивного управління розвитком закладів охорони здоров’я в умовах цифровізації.