Концепції та моделі управління проєктно орієнтованим бізнесом - Зибарева, Оксана; Пашняк, Євген; Кравчук, Ірина (Науковий вісник Полісся, 2024)
Технологія управління бізнесовими проєктами охоплює підбір інструментів та моделей, які мають допомогти керівникам ефективно планувати, виконувати та контролювати бізнес-проєкти. Класична та гнучка моделі управління проєктами (Waterfall Model і Agile Project відповідно) – одні з найбільш популярних моделей управління проєктно-орієнтованим бізнесом. Waterfall Model – модель управління проєктами, яка побудована на основі послідовного переходу з одного етапу життєвого циклу проєкту на інший без пропусків і повернень на попередні етапи. Agile Project – модель гнучкого управління проєктами, на основі якої розроблені популярні технології Scrum, Kanban і інші. Ключовий принцип гнучкої моделі – створення проєкту з розподілом на короткі цикли, у кінці кожного з яких замовник (користувач) отримує певний продукт, на основі тестування якого замовник приймає рішення про продовження проєкту. Agile Project і Waterfall Model породили десятки модифікацій і моделей, адаптованих під конкретний формат бізнесового проєкту. Для вибору найефективнішої моделі управління бізнес-проєкту керівник повинен урахувати особливості кожної моделі і сектору бізнесу, а також критерії масштабу, часу, вартості проєкту, можливості залучення людських ресурсів та ризиків.