Сучасні тенденції інноваційної діяльності промислових підприємств України - Ткаченко, Андрій (Науковий вісник Полісся, 2025)
У статті досліджено тенденції розвитку промислових підприємств України. Означено основні проблеми функціонування промислових підприємств з урахуванням безпекової та економічної ситуації в державі. За результатами проведених аналітичних досліджень встановлено зниження рівня інноваційної діяльності промислових підприємств у зв’язку з несприятливою безпековою ситуацією в державі, яка вплинула на промисловий потенціал. Обґрунтовано, що недостатня кількість технопарків та інноваційних хабів обмежує можливості підприємств для спільних досліджень та розвитку. Доведено, що одним з важливих інструментів реалізації програм інноваційного розвитку промислових підприємств є використання проєктного підходу, який сприятиме гнучкості та адаптивності бізнесу в умовах високого рівня невизначеності. Для залучення інтелектуально-кадрового потенціалу доцільним є розробка нових механізмів мотивації новаторів, які повинні бути гнучкими враховуючи сучасні реалії.