Особливості формування інноваційної стратегії розвитку торговельних підприємств в умовах трансформаційних змін - Денисенко, Тетяна; Сташук, Ігор (Науковий вісник Полісся, 2025)
Метою статті є дослідження сучасного стану інноваційної діяльності торговельних підприємств та розроблення інноваційної стратегії їх розвитку в умовах трансформаційних змін, викликаних війною, цифровізацією економіки та суспільства, необхідністю повоєнного відновлення. Для досягнення поставленої мети проаналізовані погляди вітчизняних вчених стосовно теоретико-практичних засад впровадження інновацій та здійснення інноваційної діяльності підприємствами торгівлі. Здійснено аналіз кількості інноваційно активних підприємств оптової торгівлі, обсягів реалізації ними інноваційних торговельних послуг та витрат на інновації. Зазначено, що торговельні підприємства поділяються на оптові та роздрібні, до останніх належать ритейлери. Визначено основні види діяльності й інновацій останніх. Розроблено структуру та обґрунтовано основні складові інноваційної стратегії підприємств з надання торговельних послуг. Вказано на те, що відмова від впровадження зазначеної стратегії з причини нестачі ресурсів або небажання змін призведе до втрати шансів на успіх і подальший розвиток підприємств з надання торговельних послуг.