Інноваційно-інвестиційні детермінанти забезпечення економічної безпеки промислових підприємств - Малиш, Володимир (Науковий вісник Полісся, 2025)
У статті розкрито інноваційно-інвестиційну домінанту забезпечення економічної безпеки промислових підприємств. Проаналізовано вплив інноваційно-інвестиційного розвитку промислового підприємства на забезпечення його економічної безпеки. Окреслено основні інноваційно-інвестиційні детермінанти забезпечення економічної безпеки підприємства: інноваційний потенціал підприємства, інвестиційна активність підприємства, модернізація виробництва, технологічна конкурентоспроможність, фінансове забезпечення інноваційних проєктів, підприємницька культура та менеджмент інновацій. Доведено, що інноваційно-інвестиційні детермінанти є ключовими для забезпечення економічної безпеки промислових підприємств, оскільки вони сприяють розвитку, стійкості та адаптації до викликів зовнішнього та внутрішнього середовища. Аргументовано, що основою для досягнення максимально стабільного та надійного захисту промислового підприємства має стати механізм використання оптимального набору ключових заходів, що передбачають врахування принципів, методів та суб’єктно-об’єктну взаємодію. Обґрунтовано, що забезпечення економічної безпеки підприємства має орієнтуватися на такі ключові етапи: визначення сутності економічної безпеки підприємства; розробка типових принципів її забезпечення; оновлення функціонального змісту; визначення методів забезпечення в умовах нестабільної економіки; ідентифікація відповідних інструментів та управлінських впливів; розробка систем для мінімізації зовнішніх факторів тиску на безпеку підприємства; практичні рішення. Визначено, що основою діагностики економічної безпеки підприємства є розробка відповідного показника або системи показників для вимірювання рівня та динаміки економічної безпеки, тому для підприємства першочергово важливо визначити методичний інструментарій для оцінки рівня економічної безпеки з урахуванням вимог економічного, бухгалтерського та оперативного обліку показників.