Система гарантування вкладів в Україні: сучасні виклики, стратегічні пріоритети та напрями розвитку - Тараненко, Лідія (Науковий вісник Полісся, 2025)
У статті розглянуто сучасні виклики для системи гарантування вкладів в Україні, що виникають на тлі змін у глобальному фінансовому середовищі. Особливу увагу приділено аналізу стратегічних пріоритетів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у контексті адаптації до європейських стандартів. Висвітлено ключові аспекти функціонування системи страхування депозитів, включаючи оптимізацію її дизайну, вдосконалення механізмів врегулювання неплатоспроможності банків та забезпечення тісної координації між елементами фінансової безпеки. Проаналізовано актуальні проблеми діяльності ФГВФО, зокрема обмеженість фінансових ресурсів, відсутність достатньої взаємодії з іншими регуляторами та необхідність розширення страхового покриття до рівня, відповідного європейським стандартам. Надано рекомендації щодо підвищення ефективності системи гарантування вкладів, спрямовані на зміцнення довіри до банківської системи, вдосконалення механізмів страхування депозитів та забезпечення фінансової стабільност