ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ОЦІНКА ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Abakumenko, Olha Viktorivna; Lukyashko, Pavlo Oleksandrovych (Науковий вісник Полісся, 2017)
У статті, на основі аналізу масиву статистичної інформації за 2007-2014 роки ідентифіковані основні тенденції забезпечення національної економіки України енергетичними ресурсами. Ідентифіковано тенденцію підвищення енергоефективності, що проявляється у зниженні споживання енергоносіїв як у абсолютному вираженні так і у відносних показниках (річний обсяг витрат на одну особу та сума ВВП, що припадає на одну тону нафтового еквіваленту використаних енергетичних ресурсів). Відмічені деякі зрушення в напрямку диверсифікації джерел імпорту енергоносіїв. Встановлено також, що позитивні тенденції в значній мірі нівелюються за рахунок загального зростання цін на енергоносії та порівняно високої їх вартості у європейських та американських постачальників. Російська Федерація залишається домінуючим постачальником імпортних енергетичних ресурсів, а цінові параметри російських поставок у більшості випадків є найвигіднішими.