РОЗРОБКА МОДЕЛЬНИХ СЦЕНАРІЇВ ПРОГНОЗУ ВИРОБНИЦТВА ТА СПОЖИВАННЯ ПРОДОВОЛЬСТВА У КОНТЕКСТІ ВИРІШЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОБЛЕМИ
Ключові слова:
глобальна продовольча проблема, продовольче забезпечення, продовольча безпека, нормативи харчування, дефіцит продовольстваАнотація
Актуальність теми дослідження. Питання продовольчої проблеми займають важливе місце в концепціях національної безпеки усіх розвинутих країн. В умовах прагнення України інтегруватися у європейське співтовариство продовольча проблема набуває особливого значення. Постановка проблеми. Враховуючи динаміку глобальної економіки можливості поглиблення дослідження даної проблеми потребують нових підходів наукового пошуку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблеми продовольчого забезпечення населення знайшли своє відображення в працях: О. Березіна, Л. Березіної, Л. Брауна, В. Власова, М. Лисака, Р. Мальтуса, Б. Пасхавера, М. Пугачова, П. Саблука, А. Сена, Я. Столярчук та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існуючі механізми формування і розподілу світових продовольчих ресурсів не створюють ефективної системи забезпечення країн світу достатнім обсягом продуктів харчування. Тому важливим є обґрунтування прогнозних оцінок співвідношення обсягів дефіциту та внутрішнього виробництва за окремими видами продуктів харчування для забезпечення попиту за нормативами ВОЗ. Постановка завдання. Метою статті є виявлення країн найбільш і найменш уразливих з точки зору продовольчого забезпечення, шляхом здійснення прогнозних оцінок співвідношення обсягів дефіциту (нестачі) та внутрішнього виробництва за окремими видами продуктів харчування для забезпечення попиту за нормативами ВОЗ по окремих частинах світу. Виклад основного матеріалу. Досліджено перспективи вирішення глобальної продовольчої проблеми шляхом використання трендових, адаптивних та інтегрованих авторегресійних моделей (моделей Бокса-Дженкінса та ОЛІМП). Розрахунки виконано за окремими частинами світу: Африка, Америка, Азія, Європа, Океанія. Висновки. Отримані результати свідчать, що практично за всіма частинами світу по основних продуктах харчування відсутня можливість забезпечення населення раціональними нормами харчування за рахунок внутрішнього виробництва.Посилання
Macmillan, S. (May 1, 2011). Lester Brown on ‘the new geopolitics of food’. Retrieved from https://clippings.ilri.org/2011/05/01/lester-brown-on-the-new-geopolitics-of-food/ [in English].
Food and Agriculture Organization of the United Nations (n.d.). www.fao.org. Retrieved from http://www.fao.org [in English].
Low – Income Food – Deficit Countries (LIFDC). List for 2014. The Food and Agriculture Organization of the United Nations. (n.d.). www.fao.org. Retrieved from: http://www.fao.org/countryprofiles/lifdc.asp?lang=en [in English].
Berezin, O. & Berezina, L. (2011). Vzaiemozviazok sotsialno-ekonomichnoi ta prodovolchoi bezpeky u formuvanni vidnosyn pidpryiemstv APK [The Relationship of Social Economic and Food Security in the Formation of Agricultural Enterprises Cooperation]. AIC Economy, 7, 104-109 [in Ukrainian].
Vlasov, V., Sabluk, V. & Lysak, M. (2009). Metodychni pidkhody shchodo otsinky prodovolchoyi bezpeky krayiny [Methodological Approaches to Assessment of the Country’s Food Security]. AIC Economy, 8, 43-45 [in Ukrainian].
Maltus, T. (1998). Doslidzhennya zakonu narodonaselennya. [An Essay on the Principle of Population]. Kyiv: Basics [in Ukrainian].
Paskhaver, B. (2007). Tsenovaya konkurentosposobnost ahrarnoho sektora. [Price Competitiveness of the Agrarian Sector]. Economy of Ukraine, 1, 80-84 [in Russian].
Puhachov, M. & Vlasov, V. (2014). Svitovyy rynok i rozvytok hlobalizatsiynykh protsesiv [The World Market and Development of Globalization]. AIC Economy, 12, 70-75 [in Ukrainian].
Sen, A. (1979). Equality of What? The Tanner Lec-tures on Human Values. (pp. 197-220). Stanford University [in English].
Stoliarchuk, Ya. (2009). Hlobalni asymetriyi ekonomichnoho rozvytku [The Global Asymmetry of Economic Development]. Kyiv: Kyiv National Economic University [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Науковий вісник Полісся
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).