КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГАЛУЗІ
DOI:
https://doi.org/10.25140/2410-9576-2021-1(22)-71-78Ключові слова:
інвестиційна підтримка; соціально-економічний розвиток; концепція галузевих інвестицій; джерела інвестуванняАнотація
В статті представлено аналіз інвестицій в харчову галузь, та аналіз їхнього стану і оцінка впливу на розвиток даного сектору економіки, аналіз динаміки капітальних інвестицій у харчову промисловість.
Головним завданням даного дослідження є аналіз сучасних тенденцій та побудова концептуального підходу до інвестиційного забезпечення галузі на прикладі харчової промисловості України.
Встановлено, що позитивна динаміка цільового показника, викликана, перш за все, фактором інфляції. Однак, якщо привести даний показник до порівняних цін базисного року, то з’ясовується, що у 2015-2017 роках замість зростання, спостерігалось повільне скорочення обсягів капітальних інвестицій. Невтішний стан інвестиційної сфери України, а саме харчової галузі, обумовлено об'єктивними чинниками, які є специфічними для сучасного періоду часу, а також особливостями самого процесу інвестування.
Науковою новизною даної роботи є побудова концепції інвестиційного забезпечення харчової промисловості України, практична реалізація якої передбачає, по-перше, визначення поточного стану інвестиційної активності в галузі та її оцінку. По-друге, необхідність з’ясування її впливу на економічне зростання, з метою визначення потреб у збільшенні обсягів капітальних інвестиції. По-третє, дослідження джерела залучення інвестицій та розробка комплексу заходів, щодо їх реалізації.
Посилання
Кушнірук, В. С. Тенденції розвитку промислового виробництва харчових продуктів: регіональний аспект [Електронний ресурс] / В. С. Кушнірук, С. В. Сирцева, Ю. В. Самойленко // Modern Economics. – 2020. – № 19(2020). – С. 101-107. – Режим доступу: https://doi.org/10.31521/modecon.V19(2020)-17.
Пашнюк, Л. О. Харчова промисловість України: стан, тенденції та перспективи розвитку / Л. О. Пашнюк // Economic Annals-XXI. – 2012. – № 9-10. – С. 60-63.
Римар, О. Г. Проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості України / О. Г. Римар, І. О. Мазуркевич // Економіка та держава. – 2021. – № 3. – С. 66-70.
Сичевський, М. П. Розвиток харчової промисловості: акценти державної політики / М. П. Сичевський, А. Е. Юзефович // Економіка АПК. – 2014. – №7. – С. 46-51.
Якимчук, Т. В. Стан і перспективи розвитку підприємств харчової промисловості України / Т. В. Якимчук // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – № 4(106). – С. 162-168.
Замлинський, В. А. Європейська орієнтація інвестиційної політики підприємств харчової промисловості України / В. А. Замлинський // Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2015. – № 2. – С. 101-107.
Кириленко, І. Г. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні / І. Г. Кириленко, В. Є. Івченко, В. В. Дем’янчук // Економіка АПК. – 2018. – № 9. – С. 34-45.
Туніцька, Ю. М. Особливості експорту продукції вітчизняної харчової промисловості до ЄС / Ю. М. Туніцька // Економіка і суспільство. – 2017. – Вип. 11. – С. 35-41.
Zavidna, L. Strategy of Innovative Development as an Element to Activate Innovative. Activities of Companies [Електронний ресурс] / L. Zavidna // Academy of Strategic Management Journal. – 2019. – 18(4). – Режим доступу: https://www.abacademies. org/articles/strategy-of-innovative-development-as-an-element-toactivate-innovative-activities -of-companies-8385.html.
Руденко, В. В. Світові тенденції інвестиційної діяльності на підприємствах харчової промисловості / В. В. Руденко // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. – 2013. – Вип. 9(1). – С. 138-142.
Товста, Т. Л. Інвестиційний фактор розвитку харчової промисловості України / Т. Л. Товста // Інвестиції: практика та досвід. – 2009. – № 2. – С. 18-20.
Зянько, В. В. Чинники інвестиційної привабливості підприємств кондитерської галузі / В. В. Зянько, О. Е. Слободянюк // Економіка та суспільство. – 2017. – Вип. 8. – С. 255-259.
Кошельок, Г. В. Система факторів, які впливають на оцінку інвестиційної привабливості підприємств харчової промисловості / Г. В. Кошельок // Вісник соціально-економічних досліджень: зб. наук. праць. – 2009. – Вип. 36. – С. 97-103.
Ященко, Л. О. Інвестиційна привабливість галузей харчової промисловості України / Л. О. Ященко // Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту. – 2017. – № 1-2. – С. 68-76.
Problems of competitive development of industry in Ukraine [Електронний ресурс] / V. Marhasova, N. Shmygol, O. Galtsova, O. Solovyov, A. Zhavoronok // European Journal of Accounting, Finance & Business. – 2020. – 14(24). – Режим доступу: http://www. accounting-management.ro/getpdf.php?paperid=24_10.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).