РОЛЬ КЕРІВНИКА КОЛЕКТИВУ ПРАЦІВНИКІВ В ПРОГНОЗУВАННІ І ПОПЕРЕДЖЕННІ КОНФЛІКТІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2410-9576-2021-1(22)-150-160

Ключові слова:

прогнозування і попередження конфліктів; роль керівника; пандемія коронавірусу; психоемоційний стан працівників; управління конфліктами

Анотація

Деструктивні конфлікти негативно впливають на мікроклімат в колективі, підривають авторитет управлінської вертикалі, руйнують організаційну систему підприємств та організацій. Пандемія коронавірусу змусила людей бути більш напруженими через страх інфікування, загрозу життю і здоров’ю, обмеженість свободи. В такій ситуації в колективах може виникнути дисгармонія у стосунках між працівниками. Тому важлива роль відводиться керівникам у прогнозуванні і попередженні можливих конфліктів в колективах.
Проблеми управління конфліктами досліджували зарубіжні та вітчизняні науковці, зокрема: Р. Л. Акофф, Ф. Емері, В. Боковець, В. Воднік, Л. Герасіна та ін.
Реалії сьогодення потребують врахування пандемії коронавірусу та викликаних нею карантинних обмежень і локдаунів в прогнозуванні і попередженні конфліктів серед співробітників.
Завданням даного дослідження є з’ясування причин ймовірних внуртішньоособових, міжособових, міжгрупових конфліктів та конфліктів типу «особа-група», спричинених пандемією коронавірусу та аналіз дій керівника колективу у попередженні та прогнозуванні конфліктних ситуацій. У статті запропоновано до традиційних рекомендацій профілактики конфліктів додати низку заходів, актуальних в умовах пандемії, зокрема: підвищення уваги до здоров’я співробітників; підбір і розміщення працівників з урахуванням їх психоемоційного сприйняття загрози коронавірусу; виявлення потреб співробітників у випадку хвороби; виховання в колективі поваги один до одного і підтримки тих, хто захворів; роз’яснювальна робота щодо необхідності вакцинуватися та проведення протиепідемічних заходів. Проаналізовано дослідження науковців щодо негативного впливу пандемії коронавірусу на психоемоційний стан працівників. Запропоновано в таких умовах керівникові більше залучати психологів для підтримки психічного здоров’я підлеглих.

Біографія автора

Людмила Мекшун, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедра управління персоналом та економіки праці

Посилання

Конфліктологія : навч. посіб. / Л. М. Герасіна, М. П. Требін, В. Д. Воднік та ін. – Харків : Право, 2012. 128 с.

Сутність системи управління конфліктами. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://buklib.net/books/23140/.

Конфліктологія : навч. посіб. [Електронний ресурс] / Л. М. Ємельяненко, В. М. Петюх, Л. В. Торгова, А. М. Гриненко. – Київ : КНЕУ, 2003. – Режим доступу: https://www.ebk.net.ua/Book/psychology/yemelyanenko_konfliktolohiya/part6/601.htm.

Акофф, Р.О целеустремленных системах / Р. Акофф, Ф. Ємери. – Москва : Книга по Требованию, 2012. – 270 с.

Що COVID робить з нашою психікою. [Електронний ресурс] / BBC news Україна. 21.11. 2020. – Режим доступу : https://www.bbc.com/ukrainian/vert-cap-54839461.

Константінова, Н. На 50% зросла кількість людей, які перебувають у депресії чи мають тривожні стани [Електронний ресурс] / Н. Константінова – Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/depresiya-pandemiya-koronavirus/30990271.html.

Боковець, В. В. Управління конфліктними ситуаціями в роботі з персоналом [Електронний ресурс] / В. В. Боковець, В. В. Соколовська // Ефективна економіка. – 2020. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/10_2020/6.pdf.

Знай і захищай свої права на безпечну працю [Електронний ресурс] / Федерація професійних спілок України : Офіційний веб-портал. – Режим доступу: https://fpsu.org.ua/259-slajder-izbrannykh-novostej/17799-rozrobleno-listivki-dlya-informatsij no-roz-yasnyuvalnoji-roboti-pid-chas-karantinu-2.html.

COVID-19 загрожує занурити світову економіку у найтяжчу рецесію з часів Другої світової війни [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.vsemirnyjbank. org/ru/news/press-release/2020/06/08/covid-19-to-plunge-global-economy-into-worst-recession-since-world-war-ii.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

Мекшун, Л. (2022). РОЛЬ КЕРІВНИКА КОЛЕКТИВУ ПРАЦІВНИКІВ В ПРОГНОЗУВАННІ І ПОПЕРЕДЖЕННІ КОНФЛІКТІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ. Науковий вісник Полісся, (1(22), 150–160. https://doi.org/10.25140/2410-9576-2021-1(22)-150-160

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ