Еволюційні імперативи формування і тенденцій розвитку економіки конкурентоспроможної аквакультури в умовах євроінтеграції та продовольчих викликів
DOI:
https://doi.org/10.25140/2410-9576-2022-2(25)-77-88Ключові слова:
аквакультура; конкурентоспроможність; інновації; циркулярна економіка; рибне господарство; галузь; розвиток; інвестиції; євроінтеграція; викликиАнотація
У статті розкрито вплив новітніх тенденцій на розвиток економіки конкурентоспроможної аквакультури. З’ясовано, що в умовах навіть надзвичайних продовольчих викликів аквакультура може ще більше покращувати свої екологічні показники й тим самим сприяти досягненню цілей Європейської Зеленої угоди та пов’язаних із нею стратегій, зокрема і стратегії «Від ферми до виделки». Обґрунтовано, що аквакультура відіграє особливу роль у сприянні переходу до сталих продовольчих систем, а також сприяє розвиткові біоекономіки та циркулярної економіки саме через використання відновлюваних водних ресурсів, а також зменшенню забруднення. Надано наукові пропозиції до розроблення проєкту «Концепції відновлення аквакультури» та впровадити у практичну діяльність в Україні.
Посилання
Стратегічні настанови для більш сталої та конкурентної аквакультури ЄС на період 2021–2030 рр. Повідомлення від Єврокомісії Європейському парламентові, раді та економічному та соціальному комітетові та комітетові регіонів. – Брюссель, 2021.
Про Спільну рибну політику. Регламент ЄС від 11.12.2013 № 1380/2013 Європейського Парламенту та ради із змінами до Регламентів ЄС № 1954/2003
та ЄС № 1224/2009 та скасування Регламентів Ради № 2371/2002 та (ЄС) № 639/2004 та Рішення ради 2004/585/ЄС // Офіційний вісник Європейського
Співтовариства. – L354/22.
Vdovenko N. M. Mechanisms of regulatory policy application in agriculture / N. M. Vdovenko // Economic Annals-XXI. 2015. № 5–6. С. 53–56.
Вдовенко Н. М. Методологізація галузевого державного управління на шляху адаптації економіки до умов та вимог Європейського Союзу / Н. М. Вдове-
нко // ScienceRise. – 2015. – № 5/3 (10). – С. 39–44.
Vdovenko, N.M., Korobova, N.M. Methods of state regulation of agricultural sector in terms of the orientation of the economy to safety and quality standards /
N. M. Vdovenko // Wspolraca Europejska. – 2015. – № 3(3), Vol. 3. – C. 68–80.
Маргасова В. Стратегія державної підтримки інноваційних технологій розвитку агропромислового комплексу в умовах інформаційної безпеки / В. Маргасова, О. Шевцова // Науковий вісник Полісся. – 2022. – № 1 (24). – С. 23–37.
Вдовенко Н. М. Глобальні пріоритети сталого виробництва сільськогосподарської продукції / Н. М. Вдовенко // Innovative solutions in modern science. –
– № 4 (4). – С. 3–17.
Детальний аналіз економічних показників сектору аквакультури ЄС. Науковий, Технічний та Економічний комітет з рибного господарства (STECF) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://stecf.jrc.ec.europa.eu/reports/economic.
Directive 2014/89/EU із створення схеми з морського просторового планування.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).