Антикризовий менеджмент в закладах ресторанного господарства в умовах російсько-української війни
DOI:
https://doi.org/10.25140/2410-9576-2023-1(26)-202-210Ключові слова:
ресторанний бізнес, воєнний стан, енергетична незалежність, обладнання, меню, персонал, концепція, сервіс, соціальна відповідальністьАнотація
У статті узагальнено досвід практиків ресторанного бізнесу та запропоновані власні ідеї щодо антикризових заходів, які можуть застосовуватись в ресторанному бізнесі в умовах воєнного часу. Приділено увагу проблемі досягнення енергетичної не-залежності закладів харчування в умовах аварійних та планових відключень електро-енергії та загрози блекауту шляхом придбання необхідного обладнання, перегляду графіків організації технологічних процесів та меню. Запропоновано оптимізувати структуру персоналу, переглянути його посадові обов’язки та систему мотивації. Констатовано доцільність переходу на більш прості формати функціонування та спрощене меню, пристосоване до нинішніх реалій, але наголошено на необхідності бути гнучкими в ухваленні рішень щодо цього. Запропоновано до розгляду можливості застосування традиційних українських концепцій, удосконалення обслуговування різ-норідного контингенту, що має різні цілі відвідування закладів харчування. Наголошено на необхідності ухваленні комплексних і гнучких рішень з урахуванням ситуації, що може змінитися.
Посилання
Symonenko, K. (2022, May 5). Nahoduvaty y vyzhyty: yak restorannyy biznes zminyvsya pid chas viyny [Feed and Survive: How the Restaurant Business Changed During the War]. https://rau.ua/novyni/restorannij-biznes-chas-vijni.
Biznes-rayon (2022, October 17). Yak ukrayinsʹkyy restorannyy biznes adaptuyetʹsya do vyklykiv viyny: doslidzhennya [How the Ukrainian Restaurant Business Adapts to the Challenges of War: a Study]. https://business.rayon.in.ua/ news/547964-yak-ukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikiv-viyni-doslidzhennya.
Bilas, M. (2022, August 29) Rynok HoReCa pid chas viyny: potochnyy stan ta klyuchovi tendentsiyi [The HoReCa Market During the War: Current State and Key Trends]. https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi.
Ptakhovska, D. (2022, December 28). Yak zminylasʹ haluzʹ hostynnosti v sʹohodnishnikh realiyakh: vyklyky ta tendentsiyi [How the Hospitality Industry has Changed in Today's Realities: Challenges and Trends]. https://smachnonews.24tv.ua/ yak-zminilas-galuz-gostinnosti-sogodnishnih-realiyah-vikliki_n2225699.
Hrevtseva, N., & Vereshko, Yu. (2022). Stan ta perspektyvy rozvytku restorannoho buznesu v Ukraini u 2022 rotsi [The State and Prospects for the Development of the Restaurant Business in Ukraine in 2022]. Upravlinnya rozvytkom sfery hostynnosti: rehionalnyі aspekt: Materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf. m. Chernivtsi, 5 travnya 2022 r. - Management of the development of the hospitality sector: regional aspect: Materials of International science and practice conf. (рр. 194-199).
Sayt Kyivskoho natsionalnoho universytetu kultury i mystetstv [Site of the Kyiv National University of Culture and Arts]. (2022, May 25). Restoranni trendy svitu i Ukrayiny 2022 [Restaurant Trends of the World and Ukraine 2022]. http://knukim.edu.ua/restoranni-trendy-svitu-i-ukrayiny-2022.
Buduy svoye [Build your own]. (2022). Kulinarnyy batalʹyon: yak restorany hoduyutʹ viysʹkovykh ZSU y terytorialʹnoyi oborony [Culinary battalion: How Restaurants Feed the Soldiers of the Armed Forces of Ukraine and Territorial Defense]. https://buduysvoe.com/publications/kulinarnyy-batalyon-yak-restorany-goduyut-viyskovyh-zsu-y-terytorialnoyi-oborony.
Zhurnal «Restorator» [«Restaurator» magazine]. (2022, June 8). Robota zakladiv zakhidnoyi chastyny Ukrayiny v umovakh viyny: shcho zminylosya [The Work of Institutions in the Western Part of Ukraine During the War: What has Changed]. https://www.restorator.ua/post/west-ukrainian-restaurants-during-war.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).