ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ВПЛИВУ ЗРОСТАЮЧОГО ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ
Ключові слова:
конкурентоспроможність, волатильність цін, глобальний ринок, попит, пропозиція, товарна риба, морепродукти, рибне господарствоАнотація
У статті розкрито сучасні напрями підвищення конкурентоспроможності рибного господарства з урахуванням особливостей у формуванні попиту та пропозиції на товарну рибу та морепродукти. Доведено важливість рибного господарства для місцевих та глобальних продовольчих систем та необхідність забезпечення здорового харчування, відмічено позитивний ефект у питанні зменшення волатильності цін завдяки посиленню контролю над виробництвом риби та рибної продукції, стабілізації її постачання.Посилання
Smith, M. D., Roheim, C. A., Crowder, L. B., Halpern, B. S., Turnipseed, M., Anderson, J. L., Asche, F., Bourillуn, L., Guttormsen, A. G., Khan, A., Liguori, L. A., McNevin, A., O’Connor, M. I., Squires, D., Tyedmers, P., 2010. Sustainability and global seafood. Science 327, P. 784–786.
Tveterås, Sigbjorn, Frank Asche, Mark Bellemare, Martin Smith, Atle Guttormsen, Adun Lem, Kristin Lien, Sefania Vannuccini. Fish Is Food. – The FAO’s Fish Price Index. PLoS ONE Vol 7 Issue 5: e36731, 2012.
Belton, B., van Asseldonk, I. J. M., Thilsted, S. H., 2014. Faltering fisheries and ascendant aquaculture: Implications for food and nutrition security in Bangladesh / Belton, B., van Asseldonk, I. J. M., Thilsted, S. H. // Food Policy 44, 2014, P. 77–87.
Toufique, K. A., Belton, B., 2014. Is aquaculture pro-poor? Empirical evidence of impacts on fish consumption in Bangladesh. World Dev. 64, P. 609–620.
Bogard, J. R., Thilsted, S. H., Marks, G. C., Wahab, M. A., Hossain, M. A. R., Jakobsen, J., Stangoulis, J., 2015. Nutrient composition of important fish species in Bangladesh and potential contribution to recommended nutrient intakes. J. Food Comp. Anal. 42, P. 120–133.
Wheal, M. S., DeCourcy-Ireland, E., Bogard, J. R., Thilsted, S. H., Stangoulis, J. C. R., 2016. Measurement of haem and total iron in fish, shrimp and prawn using ICP-MS : implications for dietary iron intake calculations. Food Chem. 2016, P. 222–229.
Hansen, M., Thilsted, S. H., Sandstrцm, B., Kongsbak, K., Larsen, T., Jensen, M., Sшrensen, S. S., 1998. Calcium absorption from small soft-boned fish. J. Trace Elem. Med. Biol. 12, P. 148–154.
HLPE, 2014. Sustainable fisheries and aquaculture for food security and nutrition. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Food and Agriculture Organization, Rome, Italy.
Ahmed, M., Lorica, M. H., 2002. Improving developing country food security through aquaculture development–lessons from Asia. Food Policy 27, P. 125–141.
Kobayashi, M., Msangi, S., Batka, M., Vannuccini, S., Dey, M. M., Anderson, J. L., 2015. Fish to 2030: the role and opportunity for aquaculture. Aquacult. Econ. Manage. 19, P. 282–300.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Науковий вісник Полісся Чернігівського національного технологічного університету
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).