Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування
DOI:
https://doi.org/10.25140/2410-9576-2023-1(26)-223-237Ключові слова:
модель національного діаманту Портера (National Diamond Model), галузь тимчасового розміщення та організації харчування, готельний ринок, ресторанний ринокАнотація
Мета статті полягає у розгляді концепції National Diamond Model (Модель національного діаманту) Майкла Портера, характеристика її основних еле-ментів. На основі теорії даної моделі проаналізовано сучасний стан галузі тимчасового розміщення та організації харчування в Україні, що являє собою сукупність підприємств ресторанного та готельного ринків України. Дослідження експертів щодо фактичного стану та прогнозів на найближчі роки свідчать про те, що і готельний і ресторанний бізнес в Україні мають нерозкритий потенціал та є сьогодні перспективними та інвестиційно привабливими. В той же час вони потребують розвитку для заохочення більшої кількості клієнтів, в першу чергу, за рахунок приваблення туристів та збільшення платоспроможності населення. Війна в Україні негативно вплинула на попит на ресторанні послуги. Очікується, що стан суміжних підтримуючих та обслу-говуючих галузей ресторанного бізнесу в Україні у 2023-2024 році залишиться критичним. У зв’язку з військовими діями, що відбуваються в Україні з 2014 року і ресторан-ний і готельний ринки відчули негативний вплив, що негативно позначилося на економічним показниках підприємств. Уряд України провів низку заходів підтримки ресторанному бізнесу у 2022-2023 році. Повноцінне відновлення галузі можливе лише після закінчення військових дій та початку повноцінного відновлення інфраструктури, запуск міжнародних сполучень та повернення значної кількості громадян. Прогнозується збільшення притоку туристів з інших країн через наявний інтерес до України, а отже збільшення надходжень, збільшення інвестиційної привабливості України.
Посилання
Kozik, V.V., Pankova, L.A., & Danilenko, N.B. (2002). Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny [International Economic Relations]. Znannia.
Understanding the Competitiveness of Countries in Global Competition. Explanation of the Diamond Model by Michael Porter. Clusters [Ponimanie konkurentosposobnosti stran v hlobalnoi konkurentsii. Obiasnenie Diamond model (Model konkurentnoho romba) Maikl Porter (Michael Porter). Clusters (Klastery)]. (1998). https://www.12manage.com/methods_porter_diamond_model_ru.html.
Smyrnov, I.G. (2011). Teoriia konkurentnykh perevah M. Portera ta yii zastosuvannia u turyzmi (na prykladi Italii) [Michael Porter's Theory of Competitive Advantage and Its Application in Tourism (on the Example of Italy). Heohrafiia ta turyzm – Geography and Tourism, 16, 29-39. http://nbuv.gov.ua/UJRN/gt_2011_16_7.
Chto zhdet rыnok restorannoho byznesa v 2020 hodu? [What Awaits the Restaurant Business Market in 2020?]. (2020). http://bizrating.com.ua/20/articles/ 1328/index.html.
Rozkvit chy vzhe zanepad: shcho vidbuvaietsia z kyivskym restorannym rynkom? Vidpovidaiut eksperty [Flourishing or Decline: What's Happening in the Kyiv Restaurant Market? Expert Opinions]. https://hmarochos.kiev.ua/2019/09/17/rozkvit-chy-vzhe-zanepad-shho-vidbuvayetsya-z-kyyivskym-restorannym-rynkom-vidpovidayut-eksperty.
Gostinychnyi biznes v Ukraine: stoit li investirovat segodnia? [Hotel Business in Ukraine: Is It Worth Investing Today?]. https://inventure.com.ua/ analytics/ investments/gostinichnyj-biznes-v-ukraine:-stoit-li-investirovat-segodnya.
Rynok otelnogo biznesa Ukrainy [Hotel Business Market in Ukraine]. http://bizrating.com.ua/20/articles/1364/index.html.
Prognoz ot Premier – polozhitelnye tendentsii na gostinichnom rynke Kieva [Premier's Forecast: Positive Trends in the Hotel Market of Kyiv]. https://commercialproperty.ua/interview/prognoz-ot-premier-polozhitelnye-tendentsii-na-gostinichnom-rynke-kieva.
Otsinka Kyivskoi oblasnoi derzhavnoi administratsii, rynok restorannoho hospodarstva Kyivskoi oblasti u 2022 [Evaluation by the Kyiv Regional State Administration: The Restaurant Market of Kyiv Region in 2022]. https://koda.gov.ua/kyyivska-oda/diyalnist/oficzijni-dokumenty-oda.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).