Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування

Автор(и)

  • Дмитро Воронець Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана, Україна

DOI:

https://doi.org/10.25140/2410-9576-2023-1(26)-223-237

Ключові слова:

модель національного діаманту Портера (National Diamond Model), галузь тимчасового розміщення та організації харчування, готельний ринок, ресторанний ринок

Анотація

Мета статті полягає у розгляді концепції National Diamond Model (Модель національного діаманту) Майкла Портера, характеристика її основних еле-ментів. На основі теорії даної моделі проаналізовано сучасний стан галузі тимчасового розміщення та організації харчування в Україні, що являє собою сукупність підприємств ресторанного та готельного ринків України. Дослідження експертів щодо фактичного стану та прогнозів на найближчі роки свідчать про те, що і готельний і ресторанний бізнес в Україні мають нерозкритий потенціал та є сьогодні перспективними та інвестиційно привабливими. В той же час вони потребують розвитку для заохочення більшої кількості клієнтів, в першу чергу, за рахунок приваблення туристів та збільшення платоспроможності населення. Війна в Україні негативно вплинула на попит на ресторанні послуги. Очікується, що стан суміжних підтримуючих та обслу-говуючих галузей ресторанного бізнесу в Україні у 2023-2024 році залишиться критичним. У зв’язку з військовими діями, що відбуваються в Україні з 2014 року і ресторан-ний і готельний ринки відчули негативний вплив, що негативно позначилося на економічним показниках підприємств. Уряд України провів низку заходів підтримки ресторанному бізнесу у 2022-2023 році. Повноцінне відновлення галузі можливе лише після закінчення військових дій та початку повноцінного відновлення інфраструктури, запуск міжнародних сполучень та повернення значної кількості громадян. Прогнозується збільшення притоку туристів з інших країн через наявний інтерес до України, а отже збільшення надходжень, збільшення інвестиційної привабливості України.

Біографія автора

Дмитро Воронець, Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана

здобувач ступеня PhD

Посилання

Kozik, V.V., Pankova, L.A., & Danilenko, N.B. (2002). Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny [International Economic Relations]. Znannia.

Understanding the Competitiveness of Countries in Global Competition. Explanation of the Diamond Model by Michael Porter. Clusters [Ponimanie konkurentosposobnosti stran v hlobalnoi konkurentsii. Obiasnenie Diamond model (Model konkurentnoho romba) Maikl Porter (Michael Porter). Clusters (Klastery)]. (1998). https://www.12manage.com/methods_porter_diamond_model_ru.html.

Smyrnov, I.G. (2011). Teoriia konkurentnykh perevah M. Portera ta yii zastosuvannia u turyzmi (na prykladi Italii) [Michael Porter's Theory of Competitive Advantage and Its Application in Tourism (on the Example of Italy). Heohrafiia ta turyzm – Geography and Tourism, 16, 29-39. http://nbuv.gov.ua/UJRN/gt_2011_16_7.

Chto zhdet rыnok restorannoho byznesa v 2020 hodu? [What Awaits the Restaurant Business Market in 2020?]. (2020). http://bizrating.com.ua/20/articles/ 1328/index.html.

Rozkvit chy vzhe zanepad: shcho vidbuvaietsia z kyivskym restorannym rynkom? Vidpovidaiut eksperty [Flourishing or Decline: What's Happening in the Kyiv Restaurant Market? Expert Opinions]. https://hmarochos.kiev.ua/2019/09/17/rozkvit-chy-vzhe-zanepad-shho-vidbuvayetsya-z-kyyivskym-restorannym-rynkom-vidpovidayut-eksperty.

Gostinychnyi biznes v Ukraine: stoit li investirovat segodnia? [Hotel Business in Ukraine: Is It Worth Investing Today?]. https://inventure.com.ua/ analytics/ investments/gostinichnyj-biznes-v-ukraine:-stoit-li-investirovat-segodnya.

Rynok otelnogo biznesa Ukrainy [Hotel Business Market in Ukraine]. http://bizrating.com.ua/20/articles/1364/index.html.

Prognoz ot Premier – polozhitelnye tendentsii na gostinichnom rynke Kieva [Premier's Forecast: Positive Trends in the Hotel Market of Kyiv]. https://commercialproperty.ua/interview/prognoz-ot-premier-polozhitelnye-tendentsii-na-gostinichnom-rynke-kieva.

Otsinka Kyivskoi oblasnoi derzhavnoi administratsii, rynok restorannoho hospodarstva Kyivskoi oblasti u 2022 [Evaluation by the Kyiv Regional State Administration: The Restaurant Market of Kyiv Region in 2022]. https://koda.gov.ua/kyyivska-oda/diyalnist/oficzijni-dokumenty-oda.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-15

Як цитувати

Воронець, Д. . (2023). Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування. Науковий вісник Полісся, (1 (26), 223–237. https://doi.org/10.25140/2410-9576-2023-1(26)-223-237

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ