РОЗВИТОК РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ

Автор(и)

Анотація

Актуальність теми дослідження. Визначено, що системна розбудова органічного сектору агарної галузі України може значно підвищити перспективи органіку на внутрішньому і зовнішньому ринках, допомогти зайняти провідні позиції на міжнародному ринку й покращити збалансованість української економіки в довгостроковій перспективі.
Постановка проблеми. Беззаперечні переваги органіку стимулюють суспільство обирати органічну продукцію, а владні структури – виділяти ресурси на підтримку органіку, у зв'язку з чим органічні виробники прагнуть зайняти перспективні ніші на ринках.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. Ринок органічної продукції досліджували українські й зарубіжні науковці, зокрема: В. І. Артиш [1], О. Б. Вінюкова, Г. А.Чугрій [2], А.В.Казанджі [4], О.В. Коломичева, Л. С. Васильченко, С. М. Пепчук [5], Н.Я. Кутаренко [6], В. В. Писаренко [9],
Т. Б.Харченко [12], О.Шегеда [13] Л. Хамзауі-Ессуссі, М.Захаф [14], О. Маслак [15], Х.Віллер, Дж. Лерно [17] та інші.
Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Зважаючи на науковий внесок згаданих дослідників та динамічність розвитку ринкових відносин, все ж є необхідність постійної актуалізації та глибшого дослідження зазначеної тематики.
Постановка завдання. Метою статті є наукове обґрунтування розвитку вітчизняного і світового ринків органічної продукції з метою зміцнення аграрної галузі та національної економіки України в цілому.
Виклад основного матеріалу дослідження. Продемонстровано позитивну динаміку розвитку органічного ринку в Україні та світі. Узагальнено виклики нормативно-правового, інституційного, економічного та інформаційного характеру, що стоять перед Україною, на шляху формування дієвого органічного ринку. Рекомендовано відповідні заходи для стимулювання розвитку органічного ринку.
Висновки. Україна має добрі перспективи зміцнити свої позиції на міжнародному органічному ринку, впроваджуючи найкращі практики управління на всіх рівнях з орієнтацією на розвиток технологій, інновацій та збалансованості.

Біографія автора

Євген Милованов, Федерація органічного руху України

кандидат економічних наук, Президент Федерації органічного руху України

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-09

Як цитувати

Милованов, Є. (2019). РОЗВИТОК РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ. Науковий вісник Полісся, (2(18), 65–75. вилучено із http://nvp.stu.cn.ua/article/view/239444

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ